Ponedjeljak, 17 Lipanj 2024 09:25

41. Međunarodna smotra izvornog folklora "Lidas 2024." u Pleternica

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

PLETERNICA - Održana je jedna od najstarijih smotri folklora 41. Međunarodna smotra izvornog folklora "Lidas 2024." na ulicama grada Pleternice i Trgu bećarca na velikoj pozornici. Sve je započelo mimohodom svih učesnika od OŠ fra Kaje Adžića ulicama grada uz pjesmu i ples, a sve su ih predvodile gizdave jahačice na konjima iza kojih su išle okićene svatovske zaprege Konjogojskog društva Pleternica.

Već po tradiciji veliki broj posjetitelja okupi se oko raskrižja na ulazu u sam centar Pleternice, a folkloraši ovdje malo zastanu i izvedu nešto iz svog koreografiranog programa, malo pjesme, malo plesa, a divojke i snaše samo podcikuju. Nakon što su prošli i zadnji folkloraši svi su se uputili na Trgu bećarca gdje se na velikoj pozornici održavala smotra i svi KUD-ovi pokazali što su pripremili od pjesme i plesa, a bilo je i dramskog izričaja.

Sve je na početku pozdravio predsjednik KUD-a Renato Brankovan i zahvalio se svima na pomoći oko organizacije ovako velike smotre, a posebno gostujućim KUD-ovima koji su došli i iz dalekih krajeva i inozemstva. U znak zahvale dodijelio je najzaslužnijima i Zahvalnice uz poklone. Sve okupljene u velikom broju sa pozornice pozdravila je i pleternička gradonačelnica Marija Šarić, zatim i zamjenik županice Ferdinand Troha koji je ovogodišnju smotru folklora i otvorio.

Sve je po prvi puta odlično vodila voditeljica Marijana Sabljak, a predsjednik Brankovan ju je obvezao da se "obeća" njima i dalje u budućnosti vodi njihovu smotru.

Na pozornici smo tako prvo vidjeli najmlađe iz KUD-a "Orljava", dječju skupinu koja se sastoji od 30 članova a izveli su pjesme i plesove Slavonije pod nazivom "Gdje si bila curice". Nakon odličnog uvoda nastupili su sa spletom pjesme i plesa Požeške kotline i odrasla skupina KUD-a Orljava.

U nastavku nastupilo je deset folklornih i pjevačkih skupina: KUD "Odvorci" Grgurevići, HKUD "Radost" Sela, MPS "Grabarčani" Grabarje, KUD "Šokadija" Ladimirevci, KUD "Seljačka sloga" Prekopakra, KUD "Branimir 888" Muć, KUD "Smilje" Slavonski Brod, KUD "Napredak" Busovača BiH, HKUD "Slavonija" Jakšić i HKUD "Valpovo 1905." Valpovo.

Medij