Ponedjeljak, 17 Lipanj 2024 09:02

Održano prvo izdanje festivala HOPA – Hill Open Air Fest na Požeškoj gori

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

POŽEGA – Proteklog vikenda u organizaciji Udruge Kulturist održano je prvo izdanje festivala HOPA – Hill Open Air Fest na Požeškoj gori, u blizini kapelice sv. Vida. Svojevrsno putovanje u prošle dane kad su požeška ljeta bila u znaku punk rock festivala probudilo je cijelu paletu emocija kako kod posjetitelja, tako i kod izvođača, a svi su složni u jednom, bilo je odlično i treba ponoviti.

Prvo događanje u petak bio je SPOK Open Air party, a DJ Pavka uz podršku Željka Hiršmana podsjetili su nas na najveće hitove s kraja prošlog stoljeća. Vrhunac SPOK partya bio je koncert BOA II, legendarnog ZG benda iz osamdesetih godina.

Potom su svoj rad predstavili zagrebački Požežani, rap rock bend Detmeć, a pravu punk poslasticu za kraj ponudio je Koridor, zagrebački band s brojnim svjetskim nastupima.

U sklopu HOPA - Hill Open Air Festa, drugog dana u jutarnjim satima, održan je i prvi HOPA rock&run cener s dvadesetak sudionika. Uz domaće snage, stiglo je i nekoliko natjecateljica i natjecatelja klubova iz Zagreba, Varaždina, Delnica, Nove Gradiške i drugih gradova. Trčalo se novom deset kilometara dugom trail rutom Požeškom gorom, a start i cilj bili su na lokaciji festivala.

Program festivala u subotu je započeo prijenosom nogometne utakmice između Španjolske i Hrvatske. Rezultat nije poremetio dobru zabavu za više stotina posjetitelja, koji su uživali u žestokoj glazbi u inspirativnom ambijentu Požeške gore.

Kombinator ZG punk , Kdp-KontraDiktornaPredispozicija i OSA su odlično zagrijali atmosferu za bend Savršeni Marginalci, članove nekadašnjeg Hladnog piva, koji su rasplesali cijelu livadu. Nizali su se brojni hitovi, publika je uživala, a onda su iza ponoći na scenu stupili članovi legendarnog Atheist Rap official. Bend koji je na sceni 35 godina nije skrivao oduševljenje lokacijom, gostoprimstvom, atmosferom i kvalitetom festivala.

Brojni posjetitelji odlučili su se na šetnju do sv. Vida i natrag nakon koncerata, a za one kojima je to predstavljalo prevelik izazov u cijenu ulaznice bio je uračunat i prijevoz od Trga Svetog Trojstva do lokacije festivala.

Svi su mogli uživati i u bogatoj ponudi craft piva, koju su skroz na Požešku goru za sve dovezli požeški, pleternički, kaptolački i pakrački craft pivari, dok se neumorna ekipa Zen bara pobrinula da ne nedostaje baš ničega kad su u pitanju cuga i klopa na festivalu. Pogled s brda pokazuje koliko je zahtjevna bila cijela ova organizacija i zato treba čestitati organizatorima i svima uključenima u ovu priču i podržati ih u nastojanjima da ovaj festival nastave i u budućnosti.

Partneri festivala bili su Turistička zajednica Požeško-slavonske županije i Turistička zajednica Grada Požege, uz potporu Ministarstva kulture i medija, Požeško-slavonske županije i Grada Požege.

Kako su istaknuli organizatori, na Požešku goru ne možeš doći usput i upravo to je bila jedna od posebnosti ovog festivala za koji jedva čekamo vidjeti što nam donosi sljedeće godine.

Foto: HOPA fest