Ponedjeljak, 27 Svibanj 2024 09:43

32. Međunarodna smotra folklora "Čuvajmo običaje zavičaja" kao kruna trodnevnih događanja u Velikoj

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

VELIKA - Trodnevna manifestacija „Čuvajmo običaje zavičaja“ u Velikoj je već duga tradicija a treći dan je održana i 32. Međunarodna smotra folklora, jedna od najvećih u Požeštini. Sve je krenulo sa svečanom povorkom svih sudionika Smotre koju su predvodile svečano ukrašene konjske zaprege Konjogojske udruge Valis Aurea. Po drugi puta povorka je krenula sa novog veličkog Trga hrvatskih branitelja. Nakon svečane povorke ulicom i prolaska kroz veliki šator gdje su ih toplo pljeskom pozdravili okupljeni gledatelji započeo je prikaz koreografiranih plesova i pjesama folklornih društava koja su došla na smotru. Šator je ponovno bio pun gledatelja, a svi su oni došli uživati u prelijepim prizorima narodnih nošnji iz raznih krajeva i zvucima tradicije.

Sve je uvodno pozdravio Bernard Gruić, predsjednik Kulturno umjetničkog društva "Ivan Goran Kovačić" iz Velike, zahvalivši se svima koji su pomogli u organizaciji, predsjednica Općinskog vijeća Anamarija Sikirić ispred općine Velika, a zamjenik županice Ferdinand Troha je smotru proglasio otvorenom. Smotru je vodio Boris Benčić i uveseljavao posjetitelje svojim dosjetkama. Uslijedili su nastupi Veličkih mažoretkinja koje su velikim pljeskom podržale mame, tate, bake, djedovi i ostali.

Prvi su nastupili domaćini iz KUD-a Ivan Goran Kovačić Velika, a od gostiju tu su bili već tradicionalni KUD Šijaci Biškupci, KUD Klokotić iz Rumunjske, Češka beseda Kaptol, KUU Miljevci iz Miljevaca kod Drniša, KUD Jasen iz Šaptinovaca, KUD Tomislav iz Sibinja, Hrvatska izvorna grupa Budimpešta, HKUD „Dubrave“ Aladinići iz Bosne i Hercegovine, Radničko kulturno umjetničko društvo Rudar iz Raše, KUD "Orljava" Pleternica i za kraj Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo Matija Gubec Tavankut iz Srbije.

Za sve posjetitelje i sudionike organizirana je i vrijedna tombola, a za sudionike je pripremljena večera, za koju je lovačko društvo iz Velike pripremilo slavonski čobanac i pečene odojke na ražnju. Druženje se nastavilo dok gostujuća društva nisu morala krenuti na put do svojih mjesta iz kojih su došli prijateljima u Veliku.