Četvrtak, 02 Svibanj 2024 09:55

6. Grill Slavonica i Požeški kotlić dobili nove majstore roštilja i kotlića u Parku kraj Orljave

Ocijeni sadržaj
(17 glasova)

POŽEGA - Šesto izdanje Otvorenog prvenstva u roštiljanju Grill Slavonica održano je kao drugo požeško izdanje zajedno s manifestacijom Požeški kotlić u Parku kraj Orljave. Ovo su zaista bila dva uspješna natjecanja koja su okupila preko 70 ekipa, bilo je prijavljeno 40 ekipa za kuhanje kotlića i 36 ekipa za pečenje roštilja, no bilo je i 14 ekipa koje su se okušale u obadva natjecanja. To su bili posebno nadareni majstori i majstorice koji su zaista trebali pokazati svoje umijeće u kuharskim disciplinama.

Na roštiljanje su pristigle ekipe iz Osječko-baranjske i Brodsko-posavske županije uz najviše ekipa iz Požeško-slavonske županije.

Uspješnosti manifestacije doprinijeli su i lovci 10-ak lovačkih društava Lovačkog saveza Požeško-slavonske županije koji su kuhali 400 litara lovačkog gulaša od divljači. Pod vodstvom predsjednika saveza Branka Bertelovića lovci su uspješno skuhali ukusan gulaš i podijelili ga svim građanima, a svi su mogli dati i svoj prilog za požeški Caritas.

Organizator Požeškog kotlića bila je Turistička zajednica grada Požege, dok su 6. Grill Slavonica organizirali Udruga Požeški čuvari baštine i tjednik Kronika požeško-slavonska. Na samom početku kuhanja, sve prisutne pozdravili su ispred organizatora Mirna Šimunović Svoboda i Vladimir Protić, a ispred pokrovitelja ovih manifestacija zamjenik županice Ferdinand Troha te zamjenik gradonačelnika Grada Požege Borislav Miličević, koji je ujedno i otvorio manifestaciju. 

Majstori kotlića svoje sirovine, 3 kg mesa dobili su već u 9,30 sati i krenuli s dinstanjem luka i pripremama mesa za slavonski čobanac. Majstori grilla svoje sirovine dobili su u 10 sati i krenuli s mariniranjem kotleta, carskog mesa i ražnjića te pripremanjem mješavine za ćevapčiće i pljeskavice. Sve su to pekli isključivo na drvenom ugljenu sponzora tvrtke Alles Elektrocentar, a pečenje je počelo točno u 12 sati.

U međuvremenu je sa startom krenula i Obiteljska biciklijada na koju se prijavilo čak 228 sudionika na biciklima, od onih najmlađih do onih najstarijih. Znak za start biciklijade su dali predsjednik Gradskog vijeća Grada Požege Matej Begić i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Maja Petrović koji su pozdravili sve sudionike i dali znak za početak kuhanja. Biciklijada je vozila na dionici dugoj 16 km, a na cilju su bili svi pobjednici. TZ grada Požega nagradila je najmlađu sudionicu biciklijade, Iris Čuljak, rođenu 2022. godine, najstarijeg sudionika biciklijade, Josipa Mendelskog, rođenog 1948. godine i najbrojniju obitelj Aleksić koja je sudjelovala s pet članova.

Nakon završetka pečenja roštilja i posebnog garniranja i ukrašavanja roštilja na pladnjevima koje su dobili od organizatora, sve su donijeli pred tročlanu komisiju koju su činili Marijana Pranjić, Zdenko Došen i Tomica Damljanović, koji su imali vrlo težak zadatak, izdvojiti tri najbolja roštilja i jedan najljepši roštilj koji je dobio posebnu nagradu.  Prvo mjesto i novčanu nagradu od 250,00 eura tvrtke Humble Logistics osvojila je ekipa "Butići" iz Požege. Drugo mjesto osvojila je ekipa "Restorana Klas" iz Pleternice poklon bon tvrtke Pevex, dok je treće mjesto osvojila ekipa "Indijanci" iz Požege, veliku roštilj tavu tvrtke Plamen. Sve ekipe dobile su pehare, priznanja i roštilje tvrtke Limarije Sebastijan te poklon pakete butelja vina tvrtke Kutjevo d.d. i Vinum Academicum.

Nagradu za najljepši, posebno ukrašen i garniran roštilj dobila je ekipa "Riki Dim Team" iz Požege, a oni su svoju nagradu od 250,00 eura tvrtke Humble Hunters donirali u humanitarne svrhe za liječenje malenog četverogodišnjaka Roka Čaće.

Kako se slavonski čobanac kuha malo duže uslijedilo je i proglašenje najboljih u tom natjecanju. Pobjednik je bio Filip Stevanović iz Brestovca, koji je uz pehar osvojio i roštilj tvrtke Limarija Sebastijan. Drugo mjesto osvojkio je Antonio Ćorluka iz Požege, unuk poznatog osvajača priznanja u kuhanju čobanca Peje Ćorluke, a treće mjesto osvojio je Branko Milković iz Blacka, također višestruki osvajač priznanja u kuhanju čobanca i fiš paprikaša.

Posebno zanimanje svih natjecatelja, ali i brojnih posjetitelja, nekoliko tisuća posjetitelja privuklo je i povlačenje užeta, u kojemu su se natjecale tri ženske ekipe i pet muških ekipa, a potpuno su dominirale ekipe iz Brestovca koje su bile najbolje i u ženskoj i muškoj konkurenciji.

Za cjelodnevnu zabavu zaduženi su bili pop tamburaši Paori, za djecu su bile organizirane i igraonice, za posjetitelje i štandovi sa prodajom proizvoda OPG-a, suvenira i kućnih potrepština, uz dobru ugostiteljsku ponudu, a posebno i craft piva pivovare Kaptol i Franz.

Pokrovitelji 6. Grill Slavonice bili su Grad Požega, Požeško-slavonska županija, Turistička zajednica Grada Požega, Općina Brestovac i Fakultet turizma i ruralnog razvoja Požega, uz sponzore Humble Logistics, Limarija Sebastijan, PEVEX, Alles elektrocentar, Humble Hunters, Plamen, Kutjevo d.d. i Vinum Academicum.