Četvrtak, 02 Svibanj 2024 08:40

Više od 17.000 hrvatskih građana činilo dobra djela kroz travanj, a pomaganje potrebitima nastavlja se i dalje

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

Čišćenje šuma i parkova, sadnja biljaka i stabala, sakupljanje pomoći za one potrebite, ali i širenje radosti i ljubavi, sve su to dobra djela koja su deseci tisuća volontera diljem Hrvatske činili ovoga travnja. U mjesec činjenja dobrih djela ove se godine uključilo više od 17.000 naših sugrađana, a u raznim je humanitarnim aktivnostima sudjelovalo i gotovo 50 gradova te više od 200 različitih udruga, volonterskih centara, kompanija, škola i vrtića koji su na dobročinstvo utrošili sveukupno 23.000 sati!

Dio je to globalne akcije Svjetski dan činjenja dobrih djela koja se raznim aktivnostima obilježava u čak 110 zemalja diljemsvijeta, a cijelu je priču prije 18 godina pokrenula međunarodna organizacija Good Deeds Day koja danas okuplja milijune dobročinitelja.

Pokretač ove akcije u Hrvatskoj već treću godinu za redom je samoborska udruga Djeca zabolji svijet, a zahvaljujući velikom broju sudionika i učinjenih dobrih djela naša se zemlja svrstavameđu najaktivnije na svijetu. Cilj projekta je uključiti osobe svih dobi te podignuti svijest građana o važnosti volontiranja, solidarnosti i brige jedni za druge.

„Iznimno sam ponosan što se ove godine još više građana uključilo u činjenje dobrih djela kojima su nesebično pomagali onima u potrebi i uljepšavali okoliš koji nas okružuje. Znanstveno je dokazano kako su dobra djela „zarazna“, a mi smo pokrenuli jedan veliki lanac dobrih djela počevši od onih najmanjih koji su se spremno i s veseljem uključili u projekt. No, naš angažman ovdje ne staje, dobra djela možemo činiti tijekom cijele godine jer i najmanja stvar čini razliku“, istaknuo je Leo Petrov, predsjednik udruge Djeca za bolji svijet.

Sam Svjetski dan dobrih djela obilježen je 14. travnja u Samoboru koncertom Minee koji je okupio brojne građane i volontere, ali i činjenjem dobrih djela na licu mjesta. Tom su se prilikom prikupljale potrepštine za potrebe humanitarne udrugeSavao koja pomaže beskućnicima, udruge Nova budućnost koja brine o djeci bez roditeljske skrbi te udruge za pomoć i unaprjeđenje života životinja Merida.

Iako je ovogodišnji mjesec dobročinstva završio, pomaganje potrebitima nastavljamo i dalje jer dobra djela ne moraju biti komplicirana, a i najmanja pomoć čini razliku. Dovoljno je pitati susjeda treba li pomoć, obaviti kupovinu potrepština starijoj osobi kojoj je potrebna pomoć, pokloniti nekome lijepu riječ ili ugodno druženje, očistiti ulicu