Nedjelja, 21 Travanj 2024 10:22

Održana 24. Redovna i Izvještajna skupština malog ali aktivnog društva Češke besede Bjeliševac

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

BJELIŠEVAC - Jedina udruga u naselju Bjeliševac, koje potpada pod područje Grada Kutjeva, ali vrlo aktivna i vrijedna udruga, Češka beseda Bjeliševac održala je svoju 24. Redovnu i Izvještajnu godišnju skupštinu. Članovi su cijelo selo, ali i brojni koji svoje korijene vuku iz Bjeliševca, te prijatelji ovog društva, koje okuplja preko stotinjak članova. Trenutno više Bjeliševčana živi izvan Bjeliševca, a svoje porijeklo vuku iz češke pokrajine Valaška.

Izvješće o radu podnijela je predsjednica Alenka Hruška: - tijekom prošle godine Češka beseda imala je dvadesetak raznih događanja, svojih smotri i priredbi, gostovanja na drugim smotrama i događanjima, a gostovali su i u Češkoj Republici povodom 240. godišnjice osnivanja župe Velike Lhote na tragovima svojih predaka iz Češke. Prošle godine proslavili su i svoju 90. obljetnicu osnivanja Češke besede Bjeliševac. Redovno sudjeluju i na manifestacijama ostalih udruga nacionalnih manjina u Požeštini, a sudjelovali su i na najvećoj češkoj manifestaciji Dožinke - žetvene svečanosti koja se prošle godine održala u Kaptolu. Ugostili su i folklornu skupinu iz Češke, iz Jiskre Plzenj koji su nekoliko dana boravili u Požegi i sudjelovali na festivalu Zlatne žice Slavonije.

Već niz godina uređuju i svoj društveni dom, koji su i ove godine uljepšali s velikom sjenicom i uredili dvorišni dio za manifestacije i druženja. Sve su to uspjeli odraditi sa proračunom od 28 tisuća eura, od kojih najveći dio dobivaju iz Saveza Čeha u RH i ureda za ljudska prava i manjine RH te stalnom izradom nekoliko projekata kojima konkuriraju za sredstva, te grada Kutjeva. I za ovu godinu planiraju ostvariti nešto preko 25 tisuća eura iz nekoliko izvora a brojnim planom rada i ponovno sa dvadesetak raznih aktivnosti i događanja i utrošiti ta sredstva.

Njihov odličan rad pohvalili su i gosti na skupštini iz nekoliko Čeških beseda iz županije i susjednih županija, udruga s kojima surađuju dugi niz godina, od Ramaca, Slovaka i drugih, a pohvale o radu i njihovim brojnim aktivnostima uputila im je i predsjednica Saveza Čeha u RH iz Daruvara Ana-Maria Štruml Tuček. Skupštini je nazočila i delegacija iz Češke Republike, iz župe Velike Lhote, predvođene župnim svećenikom koji je također pohvalio međusobnu suradnju i međusobne posjete. Nakon obraćanja gostiju predsjednica je uručila i nekoliko priznanja udrugama i pojedincima s kojima odlično surađuju i tijekom godina rade zajedno.

Nakon skupštine njihov Mješoviti pjevački zbor izveo je nekoliko pjesama na češkom jeziku, Češka beseda Virovitičko-podravske županije izvela je nekoliko starih čeških plesova, a članovi Udruge Matko Peić iz Požege, Mira Šulc i Ivan Abibović pročitali su nekoliko svojih pjesama. Uslijedilo je druženje uz svečanu večeru i nakon toga ples uz svirku Šljivove grane iz Grabarja.