Utorak, 26 Ožujak 2024 18:06

Zvečevo danas prodano jednom od najbogatijih Rusa!

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

POŽEGA - Poznata hrvatska konditorska kompanija Zvečevo prešla je u ruke ruskog biznismena, milijardera Denisa Shtengelova koji živi u Australiji!

Zagrebačka burza upravo je priopćila kako je većinski vlasnik Zdravko Alvir danas tvrtki Flexway Adriatic prodao više od 75 posto udjela u požeškom Zvečevu.

Osnivač hrvatske tvrtke Flexway Adriatic je kompanija Flexway sa sjedištem u Ujedinjenima Arapskim Emiratima, odnosno u slobodnoj zoni u Dubaiju. Vlasnik Flexwayja je Denis Shtengelov koji vlasnički kontrolira i KDV, veliku prehrambenu kompaniju u Rusiji.

KDV se bavi i proizvodnjom slastica te ima u vlasništvu maloprodajni lanac Yarche! s više od tisuću supermarketa u Rusiji. Shtengelov, ruski državljanin, godinama živi u Australiji, a Ukrajina ga je stavila na popis sankcioniranih osoba.

Denis Shtengelov, osnivač KDV grupe i trgovačkog lanca Yarche, 94. je najbogatiji Rus i 2133. najbogatiji u svijetu s bogatstvom vrijednim 1,3 milijarde dolara, objavio je Forbes.

Tvrtka Flexway Adriatic osnovana lani u prosincu u Hrvatskoj sada mora objaviti javnu ponudu za preuzimanje svih dionica Zvečeva, odnosno oko 25 posto koje drže mali dioničari. Među njima je i Nenad Bakić s 2,25 dionica.

Na čelu tvrtke Flexway Adriatic je Ilija Karamatić, menadžer koji u Hrvatskoj radi i za rusku kompaniju KDV grupa koja je u vlasništvu Shtengelova.

Izvor: danica.hr FOTO: Požeška Kronika