Subota, 16 Ožujak 2024 08:20

Redovna Godišnja i Izvještajna skupština Povijesne postrojbe Gradska straža Požega

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

POŽEGA - Redovnu i izvještajnu skupštinu održali su članovi Udruge Povijesna postrojba Gradska straža Požega u svojim prostorijama, u tvrđi gradskih stražara Pod starim gradom. Gradska straža Požega jedna je od 26 povijesnih postrojbi u Hrvatskoj koja je i članica Saveza povijesnih postrojbi Hrvatske i članica Europskog saveza povijesnih postrojbi. No najpoznatiji su što u Gradu Požegi organiziraju i ugoste veliku večinu od tih povijesnih postrojbi iz Hrvatske, te nekoliko i iz inozemstva, kao i ove godine, kada su prije godišnje skupštine već dočekivali članove koji su pristizali na svečani mimohod i glasno pucanje u povodu obilježavanja Dana grada Požege i Grgureva 16.ožujka ove godine.

Na Skupštini su uz 20-tak članova udruge nazočio bivši gradonačelnik Dragutin Štirmer. Sveobuhvatno izvješće po nadnevcima iznio je predsjednik udruge Marijan Pilon, koji je istakao da su brojne aktivnosti, preko 60 u prošloj godini, uglavnom su nazočni u svim događajima braniteljskih obilježavanja, događanjima u gradu Požegi i Požeško-slavonskoj županiji, a odlaze i na gostovanja kod prijateljskih udruga diljem Hrvatske, kojima uzvraćaju posjete za Grgurevo. Kada se pogledaju aktivnosti u ukupnom broju to je više nego jedna tjedno, što zahtjeva doista puno sati volontiranja, puno rada svih članova udruge, ali i financijskih sredstava. Gotovo je nevjerojatno da su to uspjeli sa proračunom od 6 tisuća eura koja su im uglavnom osigurali Grad Požega, Požeško-slavonska županija i nekoliko manjih sponzora, a dio i sami članovi kroz članarinu i nesebično provođenje svih zadataka.

Nakon usvajanja izvješća o radu i financijskih izvješća članovi udruge su se u nastavku družili uz pravi slavonski čobanac koji su sami skuhali članovi vični kuhanju.