Nedjelja, 10 Ožujak 2024 10:10

117. Redovna i Izvještajna skupština DVD Jakšić sa brojnom vatrogasnom mladeži koja osvaja odličja na natjecanjima

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

JAKŠIĆ - DVD Jakšić koji je osnovan 1907. godine je Stožerno vatrogasno društvo i Vatrogasni centar za područje općine Jakšić. Općina Jakšić ima 10 naselja, ali nema dodatnih vatrogasnih društava, nego su članovi DVD Jakšić i iz ostalih naselja. Na taj način sve snage ali i financijska sredstva su usmjerena u jedno društvo, što se vidi i iz odličnih rezultata koje postižu, visoke spremnosti i opremljenosti vatrogasnim vozilima i tehnikom, velikom popunjenosti svih vatrogasnih dužnosti, a posebno velikim brojem djece i vatrogasne mladeži što je dobar zalog za budućnost. Proteklih godina su uspjeli proširiti broj garažnih mjesta u vatrogasnom spremištu i proširiti vatrogasni dom. Kao odlično i aktivno društvo dobit će ove godine iz Robnih rezervi i jedno novo vatrogasno vozilo - autocisternu.

Sve je na početku pozdravio predsjednik DVD Jakšić, Ivan Baša, koji je i vodio skupštinu, a tajnica Julija Panijan je sve upoznala s izvješćima o aktivnostima i radu. DVD Jakšić ima 109 članova, od kojih je 27 operativnih članova. Veseli brojka od 36 djece i vatrogasne mladeži koja je i posebno aktivna, a veliki broj pehara i medalja koji su izloženi na stolu predsjedništva, pokazuje i da su uspješni u natjecanjima. Naravno da je tome prethodila dugotrajna i dobra edukacija, treniranje na terenu, a tako su postali pobjednici županijskih, regionalnih a imali su odličan plasman i na državnom vatrogasnom natjecanju gdje su također osvojili zlatnu medalju.

Društvo je prošle godine izašlo na ukupno 85 intervencija, od kojih su 4 na požare, a najviše, 69 je tehničkih intervencija od kojih su u spašavanju i djelovanju nakon elementarne nepogode dio odradili i na drugim područjima, gdje su se odazvali u pomoć prijateljskih vatrogasnim društvima na područjima koja su znatno više stradala u nevremenu. Naravno da ovako veliki broj intervencija, edukacija, opremanja traži i veća financijska sredstva, a iza njih stoji općina Jakšić, prošle godine sa 53.000 eura. U svemu su bili dobro gospodarili pa čak nisu niti potrošili cijeli proračun u 2023. godini od 73.150 eura, nego im je dio preostao za 2024. godinu. Planirali su novi proračun za 2024. godinu gdje im je ponovno općina Jakšić izdvojila 50.000 eura za sav rad i djelatnosti. Na svemu im je čestitao načelnik općine Jakšić, Ivica Kovačević, koji je istakao da se općina svojim vatrogascima ponosi, osigurat će im i nova sredstva da se rad još više unaprijedi, a oni su pokazali da se na njih uvijek može računati i to uvijek u najtežim trenutcima.

Dobar rad i puno aktivnosti pozdravili su i čestitali im predstavnici desetak DVD-a, od kojih su najdalje njihovi prijatelji iz Tovarnika, ali i predsjednik Općinskog vijeća i ravnatelj škole Boško Obradović, voditelj Civilne zaštite u Požegi Slavko Marinac, te predsjednik VZŽ Dragutin Žnidarec.

Kako su Skupštine uvijek prilike i da se istaknu i nagrade oni koji su svojim radom, aktivnostima ali i vjernosti DVD-u to zaslužili priznanja i vatrogasne spomenice dobili su: vatrogasnu spomenicu za 60 godina rada u vatrogastvu Antun Pažin, vatrogasnu spomenicu za 50 godina rada u vatrogastvu Cvjetko Pažin i Branko Tužinski, vatrogasnu spomenicu za 40 godina rada u vatrogastvu Josip Jaroš i Oto Kir, srebrnu vatrogasnu spomenicu Josip Čevapović, zlatnu vatrogasnu medalju Danijel Vidović, zlatnu vatrogasnu plamenicu Danijel Murar, desetak vatrogasaca je unaprijeđeno nakon završetka školovanja u više činove, a čak 15 vatrogasaca je završilo obuke za vatrogasne specijalnosti spašavanja na vodi, strojara, vezista, bolničara, rad sa aparatima za zaštitu dišnih organa i položilo ispit za vatrogasce s posebnim ovlastima i odgovornostima.