Subota, 09 Ožujak 2024 09:08

Preventivni projekt "Zdrav za 5" o prevenciji ovisnosti i zlouporabi droga održan u Obrtničkoj školi Požega

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

Ovom vrstom predavanja učenicima se želi podići razina znanja o štetnosti sredstava ovisnosti te potaknuti i razviti vještine kritičkog razmišljanja  -

U Obrtničkoj školi Požega, za učenike prvog razreda, policijski službenik Policijske uprave požeško-slavonske Miro Miličević održao je predavanje u okviru preventivnog projekta  „ZDRAV ZA 5“ - o prevenciji ovisnosti i zlouporabi droga. 

20240308 104235Kroz predavanje je istaknuto da konzumiranje droga najčešće započinje eksperimentiranjem, znatiželjom ili utjecajem društva i vršnjaka te da je stoga važno oduprijeti se izazovima koji mogu imati negativne posljedice zbog nepromišljenog ponašanja. Ovom vrstom predavanja učenicima se želi podići razina znanja o štetnosti sredstava ovisnosti te potaknuti i razviti vještine kritičkog razmišljanja, sposobnost prepoznavanja rizičnih situacija i mogućnosti ispravnog odabira ponašanja kojim će se uspješno oduprijeti pritisku sredine koja potiče konzumiranje sredstava ovisnosti. Učenici su upoznati i s mogućim posljedicama koje su propisane kaznenim i prekršajnim odredbama zakona i oblicima odgovornosti  obzirom na njihovu dob i odrastanje.

Tijekom predavanja, učenici su primjereno njihovoj dobi, kroz primjere iz prakse,  upoznati s vrstama droga, načinima kako djeluju i posljedicama koje izaziva njihovo korištenje. Posebno su upozoreni na pojave novih droga čije konzumiranje može dovesti do teških zdravstvenih komplikacija.20240308 104131

Policijska uprava će, sve  do kraja školske godine, u suradnji s psihologom Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, ova predavanja održati i u drugim školama na području PU požeško-slavonske.