Nedjelja, 18 Veljača 2024 10:03

Održana 131. Redovna godišnja i Izvještajna skupština DVD Pleternica

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

PLETERNICA - Dobrovoljno vatrogasno društvo Pleternica, održalo je svoju 131. Godišnju skupštinu, kao najveće vatrogasno društvo grada Pleternice i sjedište Vatrogasnog centra Pleternica. Društvo je jedno od najstarijih na ovom području, a odlikuje ga velika aktivnost, mnogo događanja, intervencija, ostalih događaja koji traže intervenciju policajaca, ali i sudjelovanje u bogatom društvenom životu grada Pleternice. Sve je na početku skupštine pozdravio predsjednik Dragutin Žnidarec.

Prošle godine bilježe zaista puno posla, tako su intervenirali na ukupno 19 požara, 11 na objektima, jedan na prometnici i 7 požara na otvorenom prostoru, te čak 280 ostalih intervencija i izlazaka vatrogasaca na teren. Kako je prošle godine u srpnju Pleternicu i okolicu pogodilo jako nevrijeme vatrogasci bilježe veliki broj intervencija u uklanjanju porušenih stabala, krovova i dijelova kuća, spašavanja objekata koji su ostali bez dijelova krovova od kiše i pomoć građanima u saniranju šteta. Bilježe tako preko 220 raznih intervencija, a u svemu su im pomogla brojna vatrogasna društva iz okolice od Požege pa do Ruševa, na čemu su im se posebno zahvalili na ovoj Skupštini. Za vrijeme intervencija imali su i kvar na svom vozilu autoljestve pa su im u pomoć uskakala druga vatrogasna društva s područja Požeštine.

Posebno su ponosni na svoju djecu i vatrogasnu mladež kojim imaju veliki broj, a po prvi puta su nakon dugo vremena organizirali i obuku za vatrogasnu mladež, te svim polaznicima dodijelili i uvjerenja o završenoj obuci i kipić vatrogasca. Njihova mladež prošle godine boravila je i u Vatrogasnom kampu u Fažani.

Prošle godine su imali na raspolaganju 38.680 eura ali kako si imali puno troškova i nabavke potrebne opreme potrošili su 54.800 eura. To su mogli jer su imali višak prihoda u prošlim godinama kada su znatna sredstva prenijeli za budućnost, koja se pokazala kao neizvjesna i sada im u potrebi nakon nevremena sredstva dobro došla.

Čestitke na uspješnom radu i zahvale uputili su im član Predsjedništva VZŽ Josip Ašenbrener, gosti iz 20-tak prijateljskih DVD-a i udruga s područja grada Pleternice. Zahvalu i čestitke uputila im je i njihova gradonačelnica Marija Šarić i požeško-slavonska županica Antonija Jozić, koje su vatrogasce posebno obradovale s najavom da kreće javna nabava za izvođača radova na novom Vatrogasnom domu i vatrogasnom spremištu na lokaciji uz Orljavu, tako da se može očekivati uskoro i polaganje kamena temeljca. Tako bi ovo veliko vatrogasno društvo koje ima poteškoća i sa spremišnim kapacitetima te garažiranjem velikog broja vatrogasnih vozila dobilo primjerenije uvjete za rad i čuvanje vatrogasne opreme.

Na kraju skupštine uručena su i uvjerenja za završene specijalističke vatrogasne obuke vatrogaskinja i vatrogasaca DVD Pleternica.