Subota, 17 Veljača 2024 09:51

27. Redovna godišnja Skupština HKUD "Slavonija" Jakšić u potpuno novom uređenom domu

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

JAKŠIĆ - HKUD "Slavonija" Jakšić jedno je od najaktivnijih kulturno umjetničkih društava na području županije s brojnim nastupima i sudjelovanjem na manifestacijama koje je obilježilo i 27. godina rada. Ova Skupština održana je i u kompletno novo uređenom društvenom domu u kojemu sada imaju sve najbolje uvjete za rad, a zajednički ga koriste s Maticom slovačkom Kukučin-Kuntarić Jakšić i Puhačkom glazbom Jakšić. Dom se i uređivao sa sudjelovanjem u financiranju Matice slovačke i sredstvima Saveza Slovaka Hrvatske, općine Jakšić. i sredstvima HKUD-a "Slavonija".

Izvješće o radu društva podnio je predsjednik Dario Pažin. Društvo ima preko 50 aktivnih članova a prošle godine sudjelovalo je 36 izlazaka, nastupa i sudjelovanja u manifestacijama. Odličnu suradnju ima s Maticom slovačkom jer je veliki broj članova aktivan u oba folklorna društva, a surađuju i sa drugim društvima na području županije. Nastupali su na svim događanjima i manifestacijama u općini Jakšić, nastupali su na području Požeško-slavonske županije, diljem Slavonije i kontinentalne Hrvatske, od Đurđevca do Iloka.

Društvo radi kroz 4 sekcije, odrasli folklor, dječji folklor, tamburaška skupina i muška pjevačka skupina. Vrlo su aktivni i na probama pa je prošle godine odrasla skupina imala čak 40 proba, dječja 20 proba, a imali su i nekoliko radnih akcija na uređenju doma. Zajedno s brojnim nastupima i putovanjima na aktivnosti HKUD-a odlazi i dva dana u tjednu, stoga možemo reći a i sami su to istakli na Skupštini i njihovi gosti - da su jedna velika obitelj.

Najveća manifestacija je svakako njihova smotra folklora, po 21. puta održana je Smotra folklora "Pjesmom u jesen" koja se održava kroz više dana, okuplja veliki broj kulturno umjetničkih društava i popraćena je sa brojnim posjetiteljima. U plan su unijeli i usvojili  22. smotru za 2024. godinu.

Ove velike aktivnosti HKUD održi sa skromnim prihodima od 6.750 eura od kojih je najveći izdvoji općina Jakšić i Požeško-slavonska županija. Za ovu godinu planirali su iznos od 10.925 eura, a zahvalili su se svojim donatorima i sponzorima koji im pomažu da provedu ovaj bogati program rada i brojne aktivnosti.

Načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević čestitao im je na ostvarenom i velikim aktivnostima te istakao da im je općina potpora i u budućem radu. Čestitke su dobili od  predsjednika općinskog Vijeća Jakšić Boška Obradovića, ujedno i ravnatelja škole koji je najavio i zajedničku akciju Škole tambure i folklora, koji financira Ministarstvo obrazovanja a provest će ga zajedno,. Čestitke i pohvale za odličan rad a posebno sa župom sv. Barbare uputio je i župnik vlč. Ivan Rončević i poručio da ne odustaju i ne posustaju nego idu dalje u još bolje projekte i manifestacije. Još desetak gostiju na skupštini iz prijateljskih KUD-ova i udruga s kojima surađuju pozdravilo je Skupštinu, njihov rad i suradnju koju ostvaruju.

Skupštine su uvijek i mjesto da se naglase i pohvale aktivni članovi, tako su dodijeljena Priznanja za 10 godina aktivnog rada, 20 i 25 godina rada u društvu.

Nakon svečane večere i odličnih kolača druženje se nastavilo uz glazbu tamburaške sekcije HKUD "Slavonija" Jakšić.