Nedjelja, 11 Veljača 2024 09:41

Na 19. Kobasijadi u Bačkom Petrovcu "Požeški čuvari baštine" najavili 9. Međunarodni Festival kulenove seke u Velikoj

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

BAČKI PETROVAC - Već tradicionalno po 19. puta u Bačkom Petrovcu, Vojvodina, održava se velika manifestacija "Petrovačka kobasijada - Klobasa fest 2023." najveća manifestacija u pravljenju svježih tankih kobasica, koju organizira Udruga Slovaka, budući da u Bačkom Petrovcu živi najviše Slovaka, a i u okolnim naseljima. Ovo je međunarodna manifestacija jer im se na natjecanje u pravljenju svježe kobasice pridružuju brojne ekipe iz Rumunjske, Mađarske, Češke, Slovačke, Hrvatske, ove godine i iz Slovenije a najviše iz Vojvodine u kojoj ima dosta Slovaka, te brojnih udruga I društava iz cijele okolice. Ove godine natjecalo se okruglo 100 ekipa, organizator je završio prijave na tom okruglom broju, u pravljenju svježe, domaće, ali dosta ljute kobasice, ali i 10 ekipa u novo uspostavljenom natjecanju u pripremanju čvaraka. Za natjecanje sve ekipe dobivaju po 10 kg mljevenog svinjskog mesa, svježa usoljena tanka crijeva, a začine i ostale dodatke, ali i tajne za najbolju kobasicu donose sve ekipe sa sobom.

Na ovoj manifestaciji koja se održava u tri velika i spojena šatora okupi se i nekoliko tisuća posjetitelja, a na brojnim štandovima na otvorenom budu izloženi suhomesnati proizvodi iz cijele Srbije, uz naravno i odličan roštilj poznatih restorana na pokretnim štandovima. Za slijedeću godinu i jubilarni 20. Klobasa fest organizatori su najavili već i datume, održavat će se kroz dva dana, a naravno i nova iznenađenja.

Ekipa Požeških čuvara baštine sudjeluje na ovoj kobasijadi već osam godina, ima već i dvije srebrne medalje sa natjecanja, ali uvijek, koliko god napravimo ljute kobasice, žiri kaže da su odlične ali da su samo malo ljuće. Proizvođači debele kobasice ili kulenove seke iz Bačkog Petrovca već osam godina dolaze na Međunarodni Festival kulenove seke u Velikoj koji je upravo zahvaljujući njima i natjecateljima iz Mađarske već od druge godine postao i međunarodno natjecanje. Na Kobasijadi u Bačkom Petrovcu Požeški čuvari baštine najavili su i svoj 9. Festival kulenove seke u Velikoj koji će se ove godine održati 23. ožujka te dobili već potvrde o sudjelovanju natjecatelja iz Vojvodine, Mađarske, BiH, Češke i Slovačke. Osim promo materijala i pozivnica koje su uručene svim ekipama natjecatelja obavljeni su i konkretni razgovori, tako da su se osim domaće Udruge Kulen Bački Petrovac, susjednog Kulen Silbaš, prijavile ekipe iz još nekoliko mjesta u Vojvodini.

I ove godine bilo je puno rariteta, ekstra specijaliteta, puno vojvođanskih, mađarskih i slovačkih ljutih kobasica, ali i kobasica s dodatkom mesa od jelena. Naše slavonske kobasice su za sve njihove još uvijek blaže, jer po njihovim receptima stavlja se dvostruko i više crvene, slatke i ljute paprike. Uz kobasice na "Klobasijadi" bilo je i veliki broj ostalih mesnih specijaliteta, kako za degustirati, tako i za kupiti po povoljnim cijenama. Kobasice koje su se proizvodile na samom natjecanju poslije su ispečene i brojni posjetitelji su ih ubrzo uz degustaciju i pojeli.

Prošle godine na štandu jedne ekipe iz Bačkog Petrovca zatekli smo i poznato lice, Požežanina Marka Dumančića koji se natjecao sa velikom ekipom svoje rodbine koja je poznata po proizvodnji voćnih rakija i suhomesnatih proizvoda. Na žalost Marko je iznenada preminuo prošle godine, a u spomen na njega njegova bivša ekipa postavila je i zajedničku fotografiju ekipe koju je napravio urednik tjednika Kronika požeško-slavonska Vladimir Protić i odala mu time počast.

Na prijašnjim Festivalima kulenove seke sudjelovalo je čak 124 uzorka kulenove seke iz 5 država. Iz Udruge Požeških čuvara baštine najavljuju ove godine ponovno održavanje 9. Festivala kulenove seke u subotu 23. ožujka u Vatrogasnom domu u Velikoj.