Nedjelja, 11 Veljača 2024 08:51

"Graničarsko sijelo" u Zagrađu uz TS Satir i Mariju Pavković Snašu, dobru tamburašku pjesmu, šokačko kolo i bećarac

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

ZAGRAĐE - Duga je tradicija "Graničarskog sijela" koje se održavalo u Zagrađu, počelo je prije 28 godina, u organizaciji KUD-a Zagrađe koji je u međuvremenu nestao, pa zatim NK "Graničar" Zagrađe koji se poslije umorio, a onda je uz male pauze ponovno vraćena tradicija prošle godine u organizaciji Svečane dvorane "Provansa" i Igora Ančurovskog. I ovogodišnje je održano u dvorani Provansa a uz pokroviteljstvo Grada Pleternice. Ove godine uz odlične TS "Satir" nastupila je i solistica Marija Pavković Snaša, a "Graničarskom sijelu" nazočila je požeško-slavonska županica Antonija Jozić, pleternička gradonačelnica Marija Šarić, načelnik općine Kaptol Mile Pavičić, te brojni graničari, šokice i šokci, a puno njih u graničarskim i šokačkim narodnim nošnjama.

Na početku je sve pozdravio osobno Igor Ančurovski i svima zaželio dobru zabavu uz svečanu večeru. Izrazio je i želju da se tradicija "Graničarskog i šokačkog sijela" nastavi i dalje. Na meniju je bila juha s leber knedlama, prava domaća sarma s hrenom, i graničarima i šokcima najpoznatiji i najdraži odojak s ražnja.

Na plesnom podiju stalno je bilo puno, a još više kada se kroz cijelu dvoranu razvilo slavonsko kolo uz bećarac. Svoj doprinos veselom sijelu dali su svakako odlični TS Satir a posebno solistica Marija Pavković snaša sa svojim pjesmama i poznatim tamburaškim uspješnicama.

Tekst i fotografije: Vladimir Protić