Petak, 09 Veljača 2024 08:37

Redovna godišnja i Izvještajna skupština Ogranka Matice hrvatske Požega - rekapitulacija bogatog rada

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

POŽEGA -  Održana je Redovna godišnja i Izvještajna skupština požeškog Ogranka Matice hrvatske u Dvorani znanja Gradske knjižnice Požega u nazočnosti 46 članova ogranka. Ogranak Matice hrvatske u Požegi prilično je aktivno djelovao tijekom 2023. godine participirajući kao organizator ili sudionik u ukupno 20 događanja. Organizirana su događanja u samostalnoj organizaciji ili u suradnji s institucijama i udrugama koje djeluju u lokalnoj zajednici. Osim toga članovi su se Ogranka aktivno uključili u još nekoliko događanja koja su organizirale druge institucije, uključujući i Središnjicu Matice hrvatske.

Sve je na početku pozdravila i podnijela Izvješće o radu I potom Plan rada predsjednica Ogranka prof. Anita Katić: - Ogranak je organizirao svoju tradicionalnu manifestacije Dani Matice hrvatske u Požegi koja je započela objavljivanjem Natječaja za najljepše ljubavno pismo Moje drago srce namijenjenoga učenicima sedmoga i osmoga razreda osnovnih škola i učenicima srednjih škola s područja Požeško-slavonske županije. Ovaj je natječaj započet povodom 350. obljetnice pogibelji hrvatskih velikana Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana te obljetnice postojanja jednog od najljepših i najdramatičnijih ljubavnih pisama - Petra Zrinskoga supruzi Katarini. Ogranak ga je organizirao treću godinu zaredom. Natječaj je završio svečanošću proglašenja najljepših ljubavnih pisama u dvije kategorije. Protekle godine MH je sudjelovala u dva projekta izdavaštva, a za ovu godinu najavljeno je više projekata izdavanja knjiga. Za ovu godinu posebno će biti obilježena 500-ta godišnjica smrti Marka Marulića, oca hrvatske književnosti.

U planu su nekoliko promocija knjiga, panel diskusije, predavanja i radionice, natječaj za najljepše ljubavno pismo, za najljepši putopis, Večer poeta i vina kao tradicionalni projekt koji je izazvao veliki interes širom Hrvatske, a organiziraju ga u suradnji s Fakultetom turizma i ruralnog razvoja Požega.

Sve to su napravili po izvješću blagajnika Damira Jakoubeka sa 6.737 eura, a najveći donator programa MH su grad Požega, Požeško-slavonska županija i Središnjica MH, te članarine članova. Za ovu godinu u financijskom planu su predvidjeli 7.700 eura za financiranje svih projekata koje su planirali provesti ove godine. Po broju članova nalaze se u rangu i sa znatno većim gradovima u Hrvatskoj.

Godišnju skupštinu vodila je Nataša Puljašić, a cijelu skupštinu, od početka s Lijepom našom, a kroz skupštinu s nekoliko skladbi uveličali su članovi Klape sv. Lovro. Posebno su uspješno i nagrađeni s velikim pljeskom otpjevali skladbu o Marku Maruliću. Skupštinu su pratili i gosti iz Matice hrvatske Nova Gradiška.