Petak, 09 Veljača 2024 08:16

Započela je 6. Opća planinarska škola u HPD Gojzerica Požega sa 30-tak polaznika

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

POŽEGA - Započela je 6. Opća planinarska škola u HPD Gojzerica Požega, uvodnim predavanjima iz planinarske organizacije, povijesti planinarstva i planinarske etike. Ove godine u školu se prijavilo tridesetak polaznika, a uz članove matičnog društva tu su još tri člana iz prijateljskog HPD HZZO Požega.

Na početku obratili su im se Frano Barišić (voditelj škole), Višeslav Turković (predsjednik društva i predavač) i Boro Jukić (potpredsjednik društva i voditelj vježbi te praktičnog djela nastave), zaželjevši polaznicima uspješno pohađanje škole, kao i nastavak planinarskih aktivnosti nakon položenog ispita.

Nastava se održava uvijek srijedom od 19 sati, a vježbe i praktična nastava tijekom izleta koji su uglavnom vikendom. U sljedećem periodu polaznike očekuje mnogo praktične nastave, kao i bezboroj zanimljivih izleta (višednevnih i jendodnevnih).

Tijekom školovanja svoje znanje će s njima podjeliti 14 iskusnih predavača, što licenciranih vodiča HPS-a, spašavatelja Stanice HGSS-a Požega i instruktora Stanice planinarskih vodiča Slavonija.

Do 17. travnja za kada je predviđen ispit planinari će proći sljedeće teme: Planinarska organizacija, Povijest planinarstva, Poznavanje planina, Zaštita prirode, Meteorologija, Planinarska etika, Oprema, Priprema za odlazak u planinu, Boravak u planinama, Kretanje u planinama, Korištenje tehničke opreme, Čvorologija, Orijentacija, Opasnosti u planinama, Spašavanje u planini i HGSS, Prva pomoć, Osnove speleologije, Planinarsko skijanje i Markiranje planinarskih putova.

Spomenute teme biti će obrađene tijekom predavanja te praktične nastave i vježbi, koje će biti organizirane na planinarskim izletima tijekom trajanja škole.

HPD Gojzerica planinarsku školu organiziara već šestu godinu te cijelo vrijeme vlada veliki interes. Njihova škola prepoznata je na području Slavonije, pa se polaznici često odlučuju na školovanje kod njih, HPD Gojzerica Požega vrlo rado izlazi u susret okolnim društvima, koja nisu u mogućnosti organizirati takav vid školovanja te školuju njihove članove.

Organizatori samouvjereno nastavljaju s radom i očekuju da će se ovaj trend nastaviti, na opće zadovoljstvo svih zainteresiranih budućih planinara.