Utorak, 23 Siječanj 2024 10:44

Neuspješne policijske potjere za vozilima s migrantima i jurećom 13-godišnjom djevojčicom pokazuju da je policija opremom i strategijom potkapacitirana za krizne intervencije

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

Policija treba biti opremljena specijalnim posebno opremljenim vozilima visokih performansi, a ne serijskim, prosječnim, a nova strategija hvatanja odbjeglih vozila treba uključivati intermodalni nadzor i učinkovitije policijske mjere za zaustavljanje odbjeglih vozila  -

Autor: prometni stručnjak dr. sc. Željko Marušić

Ima li veće sramote za policiju od činjenice da kombi s 32 migranta (!), dakle 100 posto preopterećen, razmjerno trom, nestabilan i slabo upravljiv, bježi policiji od naplatnih kućica u Lučkom do Ilice i samog središta grada, gdje se zabija u policijsko vozilo?

Ima! Premda je službena verzija da je 13-godišnja djevojčica upravljajući sportski opremljenim Mercedes-Benzom CLA, od Dubrave do središta Zagreba (blizu hotela Esplanade), na skliskoj cesti brzinom do 172 km/h (!) uspjela bježati policijskim vozilima, što bi bio podvig i za slavnog Carlosa Sainza, trostrukog i aktualnog pobjednika relija Dakar, vjerodostojna poput izjave da je 13-godišnjakinja prebila tri policijska službenika, to je sramota za policiju, odnosno one koji su je stavili u takvu situaciju.

Često se objavljuju snimke američkih policijskih potjera za odbjeglim vozilima, koje su u pravilu uspješne, a uključuju četiri bitne značajke. Prvo, policija prijestupnike lovi u specijalnim, posebno opremljenim vozilima, a ne serijskim, drugo, u potjere se u pravilu uključuje helikopter, treće, koordinirane policijske ekipe opremljene su uređajima sa šiljcima, koji se trenutno rastežu preko cijelog profila prometnice radi bušenja gume i četvrto, autorizirana je upotreba vatrenog oružja, iz policijskih vozila i helikoptera u svrhu bušenja guma i zaustavljanja vozila.

Posljednje potjere za kombijima koji su prevozili migrante, a posebice neuspješna potjera za 13-godišnjakinjom u Mercedes-Benzu CLA pokazali su koliko je policija neučinkovita u hvatanju bjegunaca pred zakonom. Potjere su iznimno opasne za ostale sudionike u prometu i građane koji se zateknu u okruženju i zbog toga je važno da se čim prije i u što manje prostora okončaju. Svaki daljnji metar je opasan, neprocjenjivo pogibeljan, stoga policija može i mora poduzeti drastične mjere za zaustavljanje vozila u bijegu, čak i korištenjem opasnih mjere. One su opravdane iz dva bitna razloga: uklanjaju rizik naknadne opasnosti i djeluju preventivno.

Preduge i neučinkovite potjere iznimno su opasne za ostale sudionike u prometu i sve osobe koje se zateknu u prometnom okruženju. Samo srećom nedavne potjere za odbjeglim vozilima nisu završile tragično. Policija, posebice u perspektivi povećanih ugroza zbog migrantskog vala treba bitno unaprijediti opremu i taktiku za učinkovitije hvatanje i zaustavljanje bjegunaca pred zakonom, po uzoru na američku SWAT (Special Weapons And Tactics – specijalno naoružanje i taktika).

Nužne su sljedeće mjere:

1. Policijska vozila, kao ni ostala bitna oprema, ne smiju se nabavljati putem javnog natječaja, nego temeljem specifikacije stručnog povjerenstva, u kojem trebaju biti vodeći hrvatski stručnjaci za dinamiku vozila, naoružanje i specijalne operacije, po najvišim standardima neovisno o cijeni.

2. Policijski presretači, posebno pripremljena i opremljena vozila, koja postižu brzine veće od 300 km/h (!), prvenstveno se trebaju koristiti za nadzor sumnjivih vozila i transporta te protuzakonitih aktivnosti na autocestama.

3. Nadzor brzine na autocestama prvenstveno treba obavljati radarskim kamerama i sankcionirati stacionarnim patrolama na naplatnim kućicama.

4. Osigurati intermodalni nadzor prometa na cestama i autocestama, kombinacijom cestovnih i zračnih sredstava (dronova i helikoptera) te stacionarnih patrola na naplatnim kućicama.

5. Razraditi i redovito uvježbavati strategije hvatanja i zaustavljanja odbjeglih vozila u što kraćem vremenu i što manje prostora, koja uključuje postavljanje mobilnih uređaja sa šiljcima i autoriziranu upotrebu vatrenog oružja u svrhu onesposobljavanja kotača i zaustavljanja vozila.

6. Bitno poboljšati status i primanja policijskim djelatnicima uključenim u navedene aktivnosti od nacionalnog interesa.