Nedjelja, 21 Siječanj 2024 15:03

Proslavljeno tradicionalno Vincelovo kod najpoznatije kutjevačke vinarice Zorice Tandare

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

KUTJEVO – Tradicionalno se Vincelovo proslavlja svake godine u Vinogradarstvu i vinarstvu „Vina Tandara“ čija vina su već nekoliko godina po kvaliteti u vrhu kutjevačkog vinogorja, a postala su poznata i u dalekim destinacijama. Kad još znamo da ovu uspješnu vinariju vodi žena, Zorica Tandara, a samo ih je nekoliko u ovom vinskom svijetu, uspjeh je svakako i veći. Brojne su tu šampionske titule, zlatne medalje i zlatne plakete za kvalitetu vina, uspješne nastupe na vinskim sajmovima i ocjenjivanjima vina, pa se i na proslavu vinogradarske Nove godine, proslavu Vincelova odazovu mnogi. Brojni se tu nađu kupci vina, ugostitelji i restorani koji su se osvjedočili u kvalitetu graševine i rajnskog rizlinga Tandara, ali još više prijatelja i vinoljubaca koji rado dolaze. No takav je i red, jer tko od vinogradara očekuje dobru godinu, mora svakako dostojno obilježiti i Vincelovo u svom vinogradu, orezati prve trsove, blagosloviti vinograde i sve one koji će raditi u njemu, ali i one koji će vino piti, te zaliti trsove starim vinom. 

Tako je bilo i ove godine uz naravno odlične delicije koje je ponudila Zorica Tandara, od obveznog vincelovskog štapa sa slaninom i domaćom slavonskom kobasicom, posebno dobrim slavonskim slavonskim grahom s kobasicama, sarmom koju je svu smotala upravo Zorica, ten a kraju pečeni odojak. Uz veliku tortu i brojne kolače vino su iz nekoliko bačava birali sami gosti, kako vrstu vina, tako i količinu koju su sami određivali.

Zorica Tandara je zadovoljna prošlogodišnjom berbom koja je dala nešto manje, ali je grožđe dobre kvalitete, pa se i u podrumu očekuju vina koja će sigurno biti za pamćenje. - Nadamo se da će nam ova nova vinogradarska godina biti još bolja, pa stoga očekujemo i od našeg zaštitnika sv. Vinka da nas i naše vinograde zaštiti i sačuva. I ove godine imamo posebno puno gostiju sa jadranske obale, najviše od Šibenika, ali i iz Žepča i Jajca u BiH.  Sve su to ljubitelji i veliki kupci naših vina koji ta vina nude kroz turizam. Naravno da imamo i brojne goste iz kontinentalnog dijela i Slavonije. Vincelovo je stara tradicija i naš dan kada ugošćavamo naše prijatelje i drago mi je kada se odazovu u ovako velikom broju – ističe Zorica na vincelovskoj proslavi.

Obred blagoslova pokaznog vinograda obavio je vinski biskup Fio Kutjevački uz asistenciju vinske ministrantice. Po današnjem sunčanom danu vinski biskup je dao i vremensku prognozu koja se svakako temelji na dobrom vremenu za Vincelovo, a o tome ovisi dobra godina i dobar urod grožđa u vinogradu. Njegove prognoze su da će godina biti dobra a burad vina puna.

Lijep, sunčan, suh ali malo hladan dan nedjelje baš dan prije blagdana sv. Vinka, svi su iskoristili da budu na svježem zraku, zapjevali i zaplesali uz tamburaše TS De Gotto, pekli vincelovski štap na otvorenoj vatri i uživali u dobrim vinima Zorice Tandare. Za sve goste domaćica je priredila i vrijednu tombolu sa puno dobitaka koja je dodatno zabavila sve goste.