Subota, 20 Siječanj 2024 11:42

Blagoslovom vinograda i prvim orezivanjem loze započela nova vinogradarska godina u Vinariji Krauthaker

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

OBILJEŽIVANJE VINCELOVA U POZNATOJ VINOGRADARSKOJ I VINSKOJ KUĆI KRAUTHAKER U KUTJEVU UVIJEK UZ PUNO GOSTIJU IZ CIJELE HRVATSKE -

KUTJEVO - Tradicionalno Vincelovo obilježava uvijek  i najpoznatija vinogradarska i vinska kuća Krauthaker iz Kutjeva a Vlado Krauthaker, koji ovu proslavu održava sa svojim prijateljima, kolegama vinarima, kupcima i ljudima iz show biznisa iz cijele Hrvatske. Fešta i orezivanje prvih loza održano je u oglednom vinogradu odmah ispod vinskog podruma u kojemu Krauthaker uzgaja preko 20 vrsta vinske loze.

Sve počinje blagoslovom vinograda i svih onih koji u njemu rade uz zagovor sv. Vinka da osigura dobru i bogatu berbu. Blagoslov je dao župnik Župe Kutjevo Ivan Štivičić. Nakon toga uslijedilo je rezanje loze, a uz Vladu Krauthakera, njegove kćerke Martine, zeta Ivana Grgića u rezanju su se okušali i brojni prijatelji vinske kuće Krauthaker koji su došli iz cijele Hrvatske, pa tako i kutjevački gradonačelnik Josip Budimir, požeški gradonačelnik dr. sc. Željko Glavić i požeško-slavonska županica Antonija Jozić. Orezivanju je nazočio i aktualni vinski kum vinarije Stjepan Slišković, vlasnik Konobe Galinac i drugi prijatelji vinarije. Nakon orezivanja i zalijevanja trsova starim vinom Graševinom iz prethodnih godina Lijepu našu otpjevali su uz tamburaše TS De Gotto i svi nazočni kao jedan veliki mješoviti zbor.
Uz odlična i birana vina vinska kuća Krauthaker je za svoje goste pripremila desetak vrsta jela, uglavnom zimskih i vincelovskih specijaliteta i drugih delicija. Već je nekoliko godina praksa da gosti iz dalmatinskog zaleđa donesu dobre pršute sušene na buri, a ove godine su sve iznenadili s velikom tunom od 40 kg. Pripremali su je na roštilju sa samo malo morske soli, maslinova ulja i petrisimula, po naški peršina, a glavni kuhar je za posebne ljubitelje pripremio i carpacio od tune. Ovakva svježa tuna na grilu je prava poslastica, posebno za kontinentalne ljude.

Servirana su i gostima ponuđena brojna vina, bilo je nekoliko godišta i lokacija graševina ali i ostalih vrsta kojih ima u podrumu Vinarije Krauthaker. Uz glazbu u živo banda nastavljalo se sa druženjem u nadolazeću noć.