Subota, 20 Siječanj 2024 09:42

Prvo ovogodišnje orezivanje trsova i proslava Vincelova u vinogradima Vinum Academicum u Podgorju

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

PODGORJE - Tradicionalne proslave Vincelova u vinogradima i na poznatim vinogradarskim lokacijama među prvima počinju u vinogradima Fakulteta za turizam i ruralni razvoj, nastavnoj bazi nekadašnjeg Veleučilišta u Požegi u Podgorju kojim danas upravlja tvrtka Vinum Academicum d.o.o. u vlasništvu Fakulteta.  Ispod zgrade nastavne baze prostiru se vinogradi koji su stari 15-godina i u punom su rodu, a toliko dugo traje i tradicija obilježavanja Vincelova u vinogradima. Proslavi Vincelova uz dekana dr. sc. Borislava Miličevića nazočili su prodekan dr. sc. Berislav Andrlić ujedno i direktor tvrtke Vinum Academicum, prorektor za organizaciju i ljudske resurse  Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Damir Matanović, zamjenik županice Ferdinand Troha, požeški gradonačelnik dr. sc. Željko Glavić, profesori s Fakulteta, poslovni suradnici i kupci odličnih vina koja se sada prodaju pod novim imenom Vinum Academicum.

Sve je prije početka orezivanja prvih trsova pozdravio dr. sc. Berislav Andrlić istakavši i nova ulaganja i dogradnju nastavne baze u Podgorju: - Ovdje u Podgorju nastavna baza je dobro opremljena, a u sklopu ovogodišnjeg financijskog plana dobit će sredstva iz Fondova EU s kojima će objekt biti nadograđen u eno-gastro nastavnu bazu, koja će poslužiti kao informacijski turistički centar, a i kao mjesto za nastavu. Objekt otvara novu perspektivu prema turistima i građanima puno otvorenije nego prije, jer je sada poduzeće. Imamo spreman projekt dogradnje ovog objekta tako da se nadamo da ćemo ga uskoro prijaviti na neki novi natječaj i zaokružiti ovu priču s jednom prezentacijskom i digitalnom dvoranom za studente i sve dionike iz okruženja. Također, želimo i dalje brendirati naša akademska vina Zlatne doline u pravcu Rudinskih glava, a osim postojećih kupaca, širimo tržište i na Jadran. Osim toga, tu je i naš novi studijski program Turizam i održivi razvoj gdje ćemo također dio nastave izvoditi ovdje. Do kraja ove akademske godine šaljemo ga na recenziju u ministarstvo te vjerujem da će se od početka iduće akademske godine upisivati budući magistri turizma i održivog razvoja u Požegi.

Kakva je bila prošlogodišnja berba, kakva su vina i koje su nove perspektive ovog objekta kratko je rekao doc. dr. sc. Josip Mesić, koji je kao vrhunski enolog do sada bio zadužen za kvalitetu vina a na novom Fakultetu turizma i ruralnog razvoja predaje Tehnologiju vina i glavni je krivac za sve uspješnija i bolja vina koja smo popularno zvali "studentska vina": - Uglavnom su urodi smanjeni, međutim to je u korelaciji s kvalitetom vina koja je ove godine izuzetna. Vina su još mlada, ali već imamo nekakvu sliku koja nam govori da će biti izvan prosječna.  Vincelovom tradicionalno označavamo početak rezidbe vinograda, a prema viđenome, rozge su dobre i očekuje se dobra vinogradarska godina.

Obilježavanju Vincelova u Podgorju nazočio je i prorektor za organizaciju i ljudske resurse  Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Damir Matanović, istaknuvši da je Fakultet turizma i ruralnog razvoja pokretačka snaga koja pružanjem specifičnih znanja privlači mlade ljude u Požeško-slavonsku županiju. - Perspektiva Fakulteta turizma i ruralnog razvoja i ovog pokušališta je izuzetna. Mislim da će priča ovog fakulteta biti sve jača, ne samo na razini Požege i Slavonije, već čitave Hrvatske. Ovaj fakultet nudi jedinstven proizvod, kontinentalni turizam raste i ovo je područje velike perspektive koje ima veliko bogatstvo u krajoliku, ljudima, tradiciji i proizvodima, baš kao što se ovdje rade izuzetna vina.

Prvo orezivanje trsova i blagoslov vinograda obavio je župnik Župe Vetovo vlč. Želimir Žuljević. Nakon prvih rezova i zalijevanja starih trsova mladim vinom zasvirali su i tamburaši a druženje se nastavilo uz domjenak kojemu je glavni specijalitet bila kotlovina uz palentu i poprženi kiseli kupus.