Subota, 30 Prosinac 2023 09:18

Održana Skupština Lovačkog saveza Požeško-slavonske županije i usvojen novi Program rada za 2024. godinu

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

POŽEGA - Održana je Skupština Lovačkog saveza Požeško-slavonske županije na kojoj su usvojeni Program rada LSŽ za 2024. godinu i Akcijski plan kojim se preciziraju aktivnosti koje će se provoditi u slijedećoj godini. Lovački savez županije djeluje na području lovstva, gospodarenja lovištima i divljači, uzgoju, zaštiti, lovu i korištenju divljači, sukladno Zakonu o lovstvu u funkciji zaštite i očuvanju biološke i ekološke ravnoteže prirodnih staništa, divljači i divlje faune i flore uzimajući u obzir gospodarske, turističke i rekreativne finkcije i zaštite prirode i ljudskog okoliša. U rad Saveza uključeno je 27 Lovačkih društava a članica su Hrvatskog lovačkog saveza.

IMG 8696

Savez je trenutno u investicijskom ciklusu jer se radi na kompletnom uređenju objekta gdje je smješten Lovački savez županije u gradu Požega. To je stara zgrada izgrađena djelom i s prijesnom opekom, tako da se moralo znatno uložiti u hidroizolaciju između temelja zgrade i zidova, obijen je i dio žbuke po preporuci struke iznutra i izvana, obavljeno je žbukanj materijalima koji se koriste u adaptacijama takvih zgrada, a sada se još završava ličenje svih prostorija. Postavljena su i grijača tijela za sustav centralnog grijanja. Fasada zgrade završit će se kada to dozvole vremenski uvjeti.

Stalne investicije provode se i na Lovačkom strelištu saveza u Bzenici koje je trenutno najveće i najbolje opremljeno strelište u Hrvatskoj i kao takvo kandidirano je za Europsko prvenstvo u pojedinačnom lovnom streljaštvu u 2024. godini. Da bi mogli održavati velika Međunarodna natjecanja u lovnom streljaštvu potrebno je izgraditi novi objekt iz kojega bi se upravljalo strelištem i natjecanjima te izgraditi i smještajne kapacitete, ali i proširiti samo strelište izgradnjom novih staza. Predsjednik LSŽ Branko Bertelović izvijestio je da je to veliki projekt u koji idu zajedno s HLS, Požeško-slavonskom županijom i gradom Pleternica a očekuju natječaj za korištenje europskih sredstava u tako velikom projektu.

Donesena je i Odluka o povećanju članarine za 10 eura, sada na 30 eura godišnje. U Izvršni odbor LSŽ na prijedlog predsjednika Bertelovića izabran je Vili Šostar. Skupština je usvojila i Financijski plan za 2024. godinu.IMG 8697

Dosta rasprave vodilo se i o rješenju plaćanja odštete za sudar s divljači u prometu, koje je na sebe preuzelo Ministarstvo poljoprivrede i tako spasilo brojna lovačka društva od uništenja velikim odštetama koja nisu mogli plaćati. No još uvijek se dešavaju neke nerazjašnjenje situacije kada nezadovoljni odštetom od osiguravajućih kuća, neki vlasnici vozila traže i odštete od Lovačkih društava. To se mora riješiti i sa policijom koja mora napraviti očevid, obvezno uz nazočnost predsjednika lovačkog društva, jer dešava se da vozači sa velikim brzinama, iako postoji znak za divljač i ograničenje brzine kretanja vozila, udare u divljač. Ta velika brzina nije ustanovljena u zapisniku a vozači kasnije traže odštetu za vozilo iako se nalet na divljač dogodila isključivo iz nepropisne brzine. Potaklo se i pitanje odštete za Lovačko društvo za izgubljenu divljač koje nitko poslije ne spominje.

Problem Lovačkim društvima još predstavljaju odštete za štete od divljači na poljoprivrednim usjevima, koje su na nekim područjima vrlo velike i koje bi također trebalo riješiti kao i sa odštetama za vozila. Predsjednik Bertelović izvijestio je da se i o tome vode pregovori s resornom Ministricom Marijom Vučković i Ministarstvom poljoprivrede kako bi se i taj problem koji ugrožava rad nekih Lovačkih društava riješio na obostrano zadovoljstvo i oštećenih poljoprivrednika i samih Lovačkih društava.

IMG 8699