Subota, 23 Prosinac 2023 12:53

Provedene preventivne aktivnosti u sklopu akcija „Mir i dobro“ i „Manje oružja-manje tragedija“ na Božićnom sajmu

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

Operativna akcija „Mir i dobro“ je započela 11. prosinca i završava 7. siječnja 2024.  -

U subotu 23. prosinca 2023. u Požegi u sklopu Božićnog sajma, policijski službenici PU požeško-slavonske su proveli preventivne aktivnosti vezane za akcije „Mir i dobro“ i „Manje oružja-manje tragedija“.

Naime, operativna akcija „Mir i dobro“ je je započela 11. prosinca 2023. i završava 7. siječnja 2024., a pored ostalog cilj joj je senzibilizacija javnosti o pravilima uporabe pirotehničkih sredstava te smanjenje broja ozljeda uslijed nestručnog, neopreznog i nezakonitog rukovanja pirotehničkim sredstvima u predblagdansko i blagdansko vrijeme.

IMG 8510Policijski službenici su savjetovali građane da se suzdrže od uporabe pirotehničkih sredstava, a ako ipak koriste pirotehniku, neka obavezno pročitaju i pridržavaju se uputa proizvođača za sigurno rukovanje, izbjegavaju korištenje pirotehničkih sredstava u zatvorenim prostorima te gdje se okuplja veći broj građana, ne koriste pirotehnička sredstva u prostorima gdje se nalaze eksplozivna i lakozapaljiva sredstva, ne bacaju pirotehnička sredstva ispod ili na vozila, na balkone ili ispod stakla, ne koriste pirotehnička sredstva pod utjecajem alkohola, ne bacaju pirotehnička sredstva u zonama gdje se nalaze kućni ljubimci i druge životinje i ne pokušavaju ponovno aktivirati pirotehničko sredstvo koje je zatajilo.

Također su apelirali građane da se suzdrže od uporabe pirotehnike, no ako će ju ipak koristiti - da se striktno drže uputa i preporuka proizvođača.

Inače, pirotehnička sredstva kategorije F1, za osobe starije od 14 godina, dozvoljena su tijekom cijele godine. Zabranjena je prodaja petardi i redenika kategorije F2 i F3 građanima za osobne potrebe, a ostala dozvoljena pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 dozvoljeno je prodavati građanima starijim od 18 godina, u razdoblju od 15. prosinca do 1. siječnja, u prodavaonicama koje imaju odobrenje za prodaju, a uporaba dozvoljene pirotehnike kategorije F2 i F3 moguća je građanima starijim od 18 godina.

Napomenuli su da će se tijekom akcije obavljati nadzori, kako ovlaštenih prodavaonica tako i mjesta na kojima se okuplja veći broj ljudi.

Građani su također upoznati  da je još uvijek u tijeku akcija „Manje oružja-manje tragedija“ te da mogu bez sankcija predati oružje i eksplozivna sredstva ukoliko ih nedozvoljeno posjeduju i na taj način učiniti svoj dom sigurnijim, a možda time spasiti i nečiji život. Bitno je da građani sami ne donose oružje i eksplozivna sredstva već da želju za dragovoljnom predajom prijave na broj 192 te sačekaju dolazak osposobljenih policijskih službenika koji će na dogovoreno mjesto doći u civilnoj odjeći vozilom bez policijskih obilježja.

Ova akcija se provodi od 2007. godine i od samog početka akcija do 30. rujna 2023. na području PU požeško-slavonske predano je ukupno  preko 700 komada raznog vatrenog oružja, preko 2700 komada raznog rasprskavajućeg oružja (ručne bombe, mine i ostalo), preko 215 tisuća raznog streljiva te preko 110 kilograma raznog eksploziva.