Četvrtak, 30 Studeni 2023 10:10

Tko štiti javni interes dok „institucije rade svoj posao“?

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

Gong je zatražio od Vlade Republike Hrvatske da učini nužne korake kako bi se poboljšao položaj zagovaračkih organizacija -

Bez djelovanja udruga koje prate i nastoje poboljšati rad institucija te kvalitetu javnih politika, ne bi bilo značajnog povećanja broja stipendija za studente_ice slabijeg socio-imovinskog statusa, ukidanja štetnog SOR-a, glasovanja za zaražene tijekom pandemije, očuvanog javnog prostora na Srđu iznad Dubrovnika, a niti brojnih drugih važnih društvenih promjena. Takve udruge u pravilu zovemo „zagovaračkim“ te predstavljaju nužan korektiv vlasti u svakom demokratskom političkom sustavu, jednako kao i primjerice neovisni mediji te znanstvena zajednica. 

„Što po zdravlje demokracije znači kada pojedine nacionalne vlasti, čak i u državama koje su prethodno dosegle relativno visoku razinu demokratskih standarda, zaključe da zagovaračke organizacije predstavljaju smetnju ili čak prijetnju, pokazuju recentni primjeri Mađarske i Poljske“, navodi se među ostalim u Gongovim preporukama za razvoj modela održivosti i otpornosti ovog vitalnog dijela civilnog društva. 

Gong predlaže Vladi i Uredu za udruge da se jasnije definira odnos države prema zagovaračkom segmentu civilnog društva, što bi podrazumijevalo razvijanje modela podrške temeljenog na istraživanjima, evaluacijama i drugim pouzdanim i relevantnim izvorima podataka. Također, smatramo kako je neophodno razviti i "udruženi fond" koji bi financirao zagovarački rad civilnog društva, pri čemu bi država bila jedan od investitora, ali bi istovremeno bila isključena iz direktnog upravljanja fondom radi zaštite autonomije zagovaračkih organizacija.

Prethodne Gongove analize ukazuju na kontinuiran rast političkog i administrativnog pritiska koji postepeno aktiviste_ice pretvara u projektne administratore_ice. Pompozno najavljivano europsko financiranje zagovaračkog rada udruga se pretvorilo u dobro dokumentiran i jasan neuspjeh, koji u nekim područjima, poput jačanja uloge udruga u borbi protiv korupcije, nije pogrešno nazvati i ozbiljnim fijaskom (0/nula dodijeljenih antikorupcijskih projekata udrugama u razdoblju 2014. – 2020. iz EU fondova).  

Kao što smo upozorile u našem videu,  za zdravlje demokracije je važno transparentno, po jasnim kriterijima,  iz javnih sredstava podržati rad zagovaračkih udruga. Zašto? Zato jer rade za javni interes, za bolje društvo i bolji život građana i građanki u Hrvatskoj.