Breadcrumbs

Srijeda, 04 Listopad 2023 08:19

Poziv za mirno okupljanje u Osijeku i građana iz susjednih županija kao reakcija na ubojstvo studentice Mihaele Berak (21)

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

OSIJEK - Najavljeno je mirno okupljanje koje će se u Osijeku održati u subotu, 7. listopada na Trgu slobode (ispod jedra), s početkom u 11 sati. Tema okupljanja je "Sigurnost i povjerenje", a na kojega su pozvane sve građanke i građani Osijeka, ali i čitave Osječko-baranjske i okolnih županija.  

Ovaj skup je reakcija na ubojstvo studentice Mihaele Berak (21) koju je u Osijeku 20. rujna ubio policajac Marko Smažil (28), nakon čega je iz Policijske uprave osječko-baranjske, što službeno, što neslužbeno uslijedio niz kontradiktornih informacija na temelju kojih mi, građanke i građani ne možemo zaključiti što se točno događa niti se osjećati sigurno u svome gradu.

Prošlo je gotovo dva tjedna od ovog nemilog događaja, a iz PU osječko-baranjske se nitko od čelnih ljudi nije obratio građankama i građanima, konferencijom za medije ili kakvim službenim priopćenjem. O njihovim stavovima i mišljenjima saznajemo iz medija pa tako, iako istraga još uvijek traje, čujemo da je šef PU osječko-baranjske Ladislav Bece na sjednici Gradskog vijeća u petak, 29.9. izjavio sljedeće: "Prema onome što smo mi zaključili, on se malo hvalio i pokazivao novu futrolu. Vadio je pištolj, vadio je streljivo, vraćao, repetirao i u jednome trenutku, najvjerojatnije zbog lošeg baratanja oružjem, došlo je do opaljenja i streljivo je pogodilo mladu djevojku".

Prije toga je iz policije došla informacija o čišćenju oružja, prije toga o sigurnosnom metku, a još prije toga, što je najgnjusnija od svih laži do sada, da se Mihaela Berak sama ubila.

Vrlo dobro znamo da se policija ne mora obraćati građanima u slučajevima ubojstva. Međutim, kako su i sami nekoliko puta izjavili minorizirajući čitav slučaj, komunikacija je od samog početka vrlo nespretna. Smatramo da si institucija kao što je policija ne smije dozvoliti nespretnost u ovolikoj mjeri jer time banalizira i relativizira slučaj te šalje poruku kako joj nije stalo do ljudskog života i do sigurnosti svojih građana. 

Upravo ovakav stav otvara prostor za mnoga pitanja i nedoumice. Primjerice, za informaciju o samoubojstvu kažu da nikada nije službeno izašla iz policije, čime priznaju da jest došla od njih, ali se zbog toga nikada nisu ispričali obitelji ubijene Mihaele i javnosti. 

Mirnim okupljanjem tražimo sljedeće odgovore

1. Kada će se osječka policija ispričati zbog gnjusnih neslužbenih i službenih laži i dezinformacija koje su dijelili s javnosti u prvih 24 sata od kako je Mihaela Berak ubijena?

2. Kada i kako će osobe koje su ih plasirale u javnost biti sankcionirane?

3. Smiju li u policiji dijeliti s javnosti svoje osobne zaključke o tome kako je došlo do ubojstva, dok istraga još uvijek traje, a tu podsjećamo na citat načelnika Ladislava Becea "NAJVJEROJATNIJE je zbog lošeg baratanja oružjem, došlo do opaljenja i streljivo je pogodilo mladu djevojku." Kako će biti sankcioniran za ovakvo ponašanje i kada?  

4. Što se poduzima po pitanju ovog konkretnog slučaja, ali i buduće komunikacije kako bi povratili povjerenje građana koji se u svom gradu žele osjećati sigurno? Mi želimo vjerovati osječkoj policiji jer smo sigurni kako u njihovim redovima ima onih koji ne podržavaju ovakvo ponašanje. 

Ovim skupom također želimo javno govoriti o nasilju nad ženama, djevojkama, djevojčicama, pokazati svojim sugrađankama da nisu same i da ima onih koji će se za njih boriti i izaći na ulice. 

Na okupljanje su pozvani gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić te načelnik PU osječko-baranjske Ladislav Bece. U ovom trenutku nemamo informaciju o tome hoće li prisustvovati mirnom okupljanju i obratiti se nazočnima. 

Više informacija možete pratiti na FB stranici organizatora, neformalne inicijative građanki i građana, Kava za ženska prava

Foto: facebook