Četvrtak, 28 Rujan 2023 14:52

Obilježen Dan policije i blagdan zaštitnika Sv. Mihovila u Policijskoj upravi Požeško-slavonskoj

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

ODLUKOM NAČELNIKA ŽELJKA GRGIĆA POHVALJENA 23 POLICIJSKA SLUŽBENIKA I DJELATNIKA PU I POLICIJSKIH POSTAJA -

POŽEGA - U Policijskoj upravi Požeško-slavonske županije danas je bilo svečano jer se obilježavao Dan policije i blagdan zaštitnika policije sv. Mihovila. Podno spomenika poginulim hrvatskim braniteljima položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a održana je i sveta misa u crkvi sv. Lovre.

Na svečanosti obilježavanja u dvorani Policijske uprave nazočili su brojni gosti i uzvanici, roditelji i obitelji poginulih i umrlih policajaca, djelatnici policije, požeško-slavonska županica Antonija Jozić, gradonačelnik grada Požege dr. sc. Željko Glavić, gradonačelnica Pleternice Marija Šarić, gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir, načelnici općina Kaptol Mile Pavičić i Jakšić Ivica Kovačević, predstavnici vojske, državnih i županijskih ustanova, javnih i gradskih poduzeća, predstavnici školstva, kulture i društva, gospodarstvenici i brojni drugi.

Izvješće o radu u protekloj godini, sa usporedbama u proteklim godinama podnio je načelnik PU Željko Grgić. - Rezultati našeg rada su na visokoj razini u 2022. godini. Ukupno je zabilježeno 922 kaznena djela, od toga 739 po službenoj dužnosti. Naknadna otkrivenost je iznosila visokih 72 posto, dok je ukupna razriješenost kaznenih djela iznosila 88,5 posto. Prema provedenim rezultatima, nalazimo se među dvije policijske uprave s najboljim rezultatima u Republici Hrvatskoj. Što se tiče prometne problematike, zabilježili smo ukupno 540 prometnih nesreća, u kojima je stradalo 160 osoba. Od navedenih pokazatelja, dvije osobe su smrtno stradale, 52 teško, a 114 je lakše ozlijeđeno. Dok promatramo navedene brojke, one su u cjelini bolje nego prethodne godine, ali bez obzira na najbolje rezultate po svim pokazateljima – ne možemo biti zadovoljni jer je svaki izgubljeni život nenaknadiv gubitak za obitelj i zajednicu.

Dobri rezultati nastavljaju se i u prvih osam mjeseci ove 2023. godine, te se nadamo da ćemo po pitanju rezultata i ovu godinu završiti na zadovoljavajućoj razini. Nažalost, bilježimo povećanje stradalih osoba u prometu, iako smo povećali i usmjerili naše aktivnosti raznim preventivno-represivnim aktivnostima. Uz sve probleme i izazove s kojima se suočavamo te razne krize koje nas pogađaju kao cijelu zajednicu, važno je naglasiti da stanje sigurnosti u našoj županiji nije ugroženo, odnosno da smo i dalje sigurno područje gdje se naši građani i gosti mogu sigurno osjećati. Danas biti policajac nije samo radno mjesto gdje će se osigurati materijalna egzistencija, već i životni poziv za koji se doslovno „živi“, koji traži empatiju, osjećaj za sve današnje poremećaje i devijacije u našem društvu i bližoj okolini, te traži osjećaj za nesretne ljudske sudbine.

Čestitke za Dan policije uputio je požeški gradonačelnik Glavić istakavši da je policija bila uvijek uz grad Požegu i bit će i ubuduće, a upravo zahvaljujući policiji i njihovom radu i naporima grad Požega je jedan od najsigurnijih gradova u RH.

Čestitke je uputila i županica Jozić te posebno čestitala na uspjesima koje policija postiže te je zahvaljujući tom radu jedna od najboljih Policijskih uprava u Hrvatskoj a time svakako i na vrhu po sigurnosti građana u cijeloj županiji.

Pohvale su dobili slijedeći: policijskog službenika kriptološke sigurnosti – operatera na sredstvima veze, višeg policijskog narednika Maria Kneževića, kriminalističkog tehničara Policijske uprave, višeg policijskog narednika Damira Žibernu, administrativnu tajnicu Danijelu Berger, zapovjednika voda interventne policije, policijskog inspektora Marijana Kovačevića, voditelja programa specijalističke obuke u jedinici, policijskog narednika Marka Pandžića, policijsku službenicu interventne policije, policajku Mariju Kelemen. Iz Policijske postaje Požega policijskog službenika za mladež i obradu kriminaliteta, višeg policijskog narednika Kristijana Oriškovića, policijskog službenika za kriminalističku obradu u cestovnom prometu, policijskog narednika Denisa Kurilića, policijskog službenika, policajca Mateja Lovrića, kontakt policajca, samostalnog policajca Ivana Zebu. Iz Policijske postaje Pleternica vođu sektora, policijskog narednika Filipa Majstorovića, detektiva za kriminalističke evidencije, potrage, identifikacije i obradu kriminaliteta, samostalnog policajca Božidara Marinca, policijskog službenika, policajca Filipa Brankovana, administrativnu tajnicu Anamariju Perak.

Iz Policijske postaje Pakrac šefa smjene policijske postaje, višeg policijskog narednika Željka Paukovca, kriminalističkog tehničara-detektiva za obradu kriminaliteta u policijskoj postaji, višeg policijskog narednika Željka Babojelića, upravnu referenticu Angeliku Tomić Bobaš. Iz Službe zajedničkih i upravnih poslova stručnu referenticu za ljudske potencijale Dubravku Majstorović, računovodstvenog referenta likvidature Borisa Šulca, voditeljicu Odjela za upravne poslove Zdravku Crnjac, administrativnu referenticu Lovorku Katić, policijskog službenika za nadzor i planiranje-projektanta informacijskog sustava, policijskog inspektora Maria Tadića, stručnu referenticu za ljudske potencijale Gordanu Đaković.

Policijska uprava dugi niz godina ostvaruje dobru suradnju s Javnom vatrogasnom postrojbom Grada Požege te je ovom prilikom načelnik policijske uprave uručio prigodnu zahvalnicu zapovjedniku Daliboru Hrunki. Isto tako, Policijska uprava godinama ostvaruje dobru suradnju s Hrvatskom gorskom službom spašavanja Stanicom Požega te je načelnik uručio zahvalnicu i gospodinu Dariju Švajdi. Zahvalnica za dosadašnju suradnju uručena je i Glazbenoj školi Požega, a načelnik ju je uručio ravnatelju Alenu Kovačeviću. Učenici Glazbene škole na ovoj svečanosti izveli su nekoliko glazbenih točaka.