Četvrtak, 28 Rujan 2023 08:49

UNICEF je na Utrci Mliječna staza prikupio 165.000 eura za podršku mentalnom zdravlju djece i mladih

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)
  • Mliječna staza okupila više od 6.500 sudionika, uključujući preko 2000 učenika te340 nastavnika  -

Završila je tradicionalna UNICEF-ova utrka Mliječna staza, koja se na tisućama staza uz pomoć aplikacije odvijala tijekom deset dana za podršku mentalnom zdravlju djece i mladih. Više od 6.500 sudionika, među kojima djeca, mladi, škole, donositelji odluka, stručnjaci, udruge i poznate osobe, simbolično su prikupljali kilometre podrške, a UNICEF je kroz kotizacije, donacije građana i podršku tvrtki prikupio 165.000 eura (1,2 milijun kuna).

Prikupljena sredstva UNICEF će uložiti u podršku programu za jačanje otpornosti i socio-emocionalnih vještina učenika, učitelja i nastavnika – „Škole podrške”, koji provodi u suradnji s Forumom za slobodu odgoja te uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje. Procjenjuje se da će ulaganjem u razdoblju nakon Mliječne staze 2023. za podršku mentalnom zdravlju djece i mladih biti educirano više od 450 učitelja, nastavnika, ravnatelja i stručnog osoblja, a koristi će imati više od 13. 000 učenika osnovnih i srednjih škola.

„Nastavljamo otvoreno govoritio mentalnom zdravlju – temi koju još uvijek prati stigma, a Mliječna staza i ove je godine postigla važan cilj – prikupili smo sredstva koja ćemo uložiti u podršku mentalnom zdravlju djece i mladih u školama. Mentalno zdravlje djece i mladih neodvojivo je od obrazovnoga sustava, a učitelji i nastavnici osobe su s kojima učenici, uz vršnjake, provode najviše vremena, pa ih želimo osnažiti kako bi mogli djelovati kao prva linija pomoći. Hvala svim sudionicima diljem Hrvatskete našim partnerima i podržavateljima što su nam pomogli da još jednom zajedno dođemo do cilja”, izjavila je Regina Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

S obzirom na to da škole imaju jedinstvenu i vitalnu ulogu u životima djece i mladih,pa su važna mjesta u očuvanju i zaštiti njihova mentalnog zdravlja, posebno raduješto je na ovogodišnjoj Mliječnoj stazi sudjelovalo više od 2.000 učenika, od kojih 1.100 iz Sisačko-moslavačke županije, uz više od 340 učitelja i nastavnika.Škole su diljem Hrvatske za vrijeme trajanja utrke organizirale različita događanja i druženja s ciljem promoviranja mentalnog zdravlja djece i mladih.

Ovogodišnja se utrka održala pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića i Ministarstva znanosti i obrazovanja, uz podršku više od 50 tvrtki, čiji su korporativni timovi sudjelovanjem u utrci vrijeme za svoje zdravlje odlučili pretvoriti u podršku mentalnom zdravlju djece i mladih.