Nedjelja, 17 Rujan 2023 11:20

Dan hrvatskih branitelja Požeško-slavonske županije počeo polaganjem vijenaca i svečanim mimohodom ulicama grada

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

POŽEGA - Obilježavanje Dana hrvatskih branitelja Požeško-slavonske županije i 32. godine od oslobođenja vpojarne u požegi 17. rujna 1991. godfine, započeo je polaganjem vijenaca podno spomenika poginulim braniteljima u Domovinskom ratu na Trgu 123. brigade HV Požega. Vijence su položile delegacije Koordinacije udruga branitelja proisteklih iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije, izaslanici predsjednika Vlade RH, Ministarstva obrane i Ministarstva branitelja, delegacija Požeško-slavonske županije na čelu s županicom Antonijom Jozić i predsjednik Skupštine županije Vinko Kasana, delegacija grada Požege i gradonačelnik dr. sc. Željko Glavić, delegacija općina i gradova Požeško-slavonske županije, predstavnici Vojarne 123. brigade i Policijske uprave požeško-slavonske, Područnog ureda Ministarstva branitelja, delegacija Vojarne 123. brigade HV Požega, delegacija policije, Područnog ureda MORH-a, delegacija HDZ-a, delegacija SDP-a i delegacija DP-a. Molitvu za sve poginule hrvatske branitelje iz Domovinskog rata održao je uz spomenik vlč Josip Krpeljević.

Svi okupljeni su u nastavku formirali kolonu i krenulo se svečanim Mimohodom pobjednika, branitelja i građana od spomen obilježja hrvatskim braniteljima do Vojarne 123. brigade HV Požega. Mimohod su predvodile zastave ratnih postrojbi iz Domovinskog rata i braniteljskih udruga, puhačka glazba, povijesne postrojbe, uzvanici, gosti i brojni hrvatski branitelji.

U vojarni je uslijedilo obilježavanje i sjećanje na ratne dane, na formiranje ratnih postrojbi i 123. brigade, kojemu su se pridružili i ročnici na odsluženju dragovoljnog vojnog roka. Svečanom postroju obratili su se izaslanici Vlade i ministarstava, predsjednik Koordinacije udruga iz Domovinskog rata Tomica Galović , požeški gradonačelnik dr. sc. Željko Glavić i županica Antonija Jozić. Nakon obraćanja članovi KUD-a Bektež otpjevali su dve a'capela domovinske pjesme.

U kapelici u Vojarni održana je sveta misa a u nastavku druženje uz svečani ručak za sve sudionike proslave.