Banner 750x94 panonika

HOE WebBanneri 750x250

Breadcrumbs

Subota, 16 Rujan 2023 07:53

42% Hrvata koristi se alatima umjetne inteligencije

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

Predstavljeni rezultati prvoga nacionalnog istraživanja percepcije umjetne inteligencije u Hrvatskoj  -

 - Predstavljeni su rezultati prvoga nacionalnog istraživanja percepcije umjetne inteligencije u Hrvatskoj. Istraživanje je dio znanstveno-istraživačkog projekta koji su zajednički proveli EFFECTUSVeleučilište, Hrvatska pošta i Alca Zagreb.Istraživanje je provedeno u rujnu ove godine na ukupnom uzorku od 1300 osoba. Cilj projekta jest definiranje i praćenje ključnih pokazatelja percepcije umjetne inteligencije u Hrvatskoj te definiranje odgovarajućih razlika i korelacija primjenom znanstveno-stručnih metoda.

Rezultati istraživanja, koje je predstavio voditelj projektnog tima, izv. prof. dr. sc. Robert Kopal,pokazali su da je 42% Hrvataiskušaloalate umjetne inteligencije ili senjima koristi.Visoku AI pismenost ima 19,3% ispitanika, dok nisko poznavanje umjetne inteligencije ima njih 26,3%. Prva asocijacija na umjetnu inteligenciju kod 60% ispitanika je osjećaj neizvjesnosti ili zabrinutosti, a kod 30% korisnost i ushićenje.

Za nestanak poslova u idućih 5 do 10 godina zabrinuto je 49% ispitanika, a njih 72% smatra da će umjetna inteligencija negativno utjecati na međuljudske odnose. Više građana, njih 33%, drži da prilike i prednosti proizvoda i usluga koji upotrebljavaju AI nadmašuju prijetnje i rizike. S druge strane, 20% više je onih koji ne vjeruju AI sustavima. Najveća percipiranadobrobit umjetne inteligencije jest zamjena ljudi u rizičnim aktivnostima (24%), a najveći rizik je manipulacija i zlonamjerno korištenje (26%).