Nedjelja, 28 Svibanj 2023 20:39

Održana 31. Međunarodna smotra folklora „Čuvajmo običaje zavičaja“ u Velikoj

Ocijeni sadržaj
(19 glasova)

VELIKA - Trodnevna manifestacija „Čuvajmo običaje zavičaja“ u Velikoj je tradicionalna a treći dan je održana i 31. Međunarodna smotra folklora. Sve je krenulo sa svečanom povorkom svih sudionika Smotre a na kraju su išle svečano ukrašene konjske zaprege Konjogojske udruge Valis Aurea. Prvi puta je povorka krenula sa novog Trga hrvatskih branitelja, a ne kao do sada od Vatrogasnog doma. Nakon svečane povorke ulicom i prolaska kroz veliki šator gdje su ih toplo pljeskom pozdravili okupljeni gledatelji započela je smotra. Šator je ponovno bio pun gledatelja, a svi su oni došli uživati u prelijepim prizorima narodnih nošnji iz raznih krajeva i zvucima tradicije.

Sve je uvodno pozdravio Bernard Gruić, predsjednik Kulturno umjetničkog društva "Ivan Goran Kovačić" iz Velike, zahvalivši se svima koji su pomogli u organizaciji, a sve je zamolio da minutom šutnje odaju počast i sjećanje na dugogodišnjeg predsjednika veličkih folkloraša Stanka Raguža. Program je vodio Branko Uvodić, koji je na sjećanje na pokojnog Stanka Raguža, inicijatora osnivanja veličkog KUD-a i pokretača ove današnje smotre, Najdužeg stola i cijele manifestacije, predložio da se u spomen na njega ime KUD-a promijeni u KUD "Stanko Raguž" Velika.

Predsjednik Gruić pozdravio je i uzvanike, zamjenika županice Ferdinanda Trohu, načelnika općine Kaptol Milu Pavičića i kao domaćina načelnika općine Velika Roberta Hofmana. Uslijedili su nastupi prvo tri grupe Veličkih mažoretkinja koje su velikim pljeskom podržale mame, tate, bake, djedovi i ostali. Nastupili su i mali folkloraši Dječjeg vrtića Velika, koji su uz ples izveli i nekoliko lijepih bećaraca, za koje su posebno dobili veliki pljesak.

Nastupilo je kao domaćin KUD Ivan Goran Kovačić Velika, a od gostiju tu su bili već tradicionalni KUD Šijaci Biškupci, Hrvatska izvorna grupa Budimpešta, Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo Matija Gubec Tavankut iz Srbije, HKUD „Dubrave“ Aladinići iz Bosne i Hercegovine, Radničko kulturno umjetničko društvo Rudar iz Raše, a po prvi puta nastupili su KUD Sveta Kata Zemunik Donji, KUD Trenk Nova Gradiška, KUD Ivan Kapistran Adamović Čepin, KUD Zrinski Brodski Stupnik, KUD Smilje Slavonski Brod.