Subota, 20 Svibanj 2023 13:39

Festivalom igranja još jednom podsjetili na važnost dječje igre

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

POŽEGA – U organizaciji Centra rastimo zajedno i Saveza društava Naša djeca i ove je godine povodom Dana obitelji održan Festival igranja za djecu i roditelje u osam gradova diljem Hrvatske. Festival je održan i u Požegi, s odgodom zbog kiše te umjesto planirane lokacije prošlog vikenda u Parku pokraj Orljave, u Pješačkoj zoni.

Cilj Festivala je podsjetiti roditelje na važnost zajedničke igre s djecom i potaknuti uključivanje roditelja u igru s djecom. Zajednička igra izrazito je važna za produbljivanje odnosa roditelj-dijete te skladni razvoj djeteta. Igra je dječji najvažniji posao. Omogućuje djetetu skladan tjelesni, intelektualni, socijalni i emocionalni razvoj. Igra je aktivnost kojom se dijete izražava i potvrđuje – to je snaga koja ga upućuje na nove aktivnosti, pomoću kojih razvija sve svoje mogućnosti.

Roditelji koji su podržavajući i osjetljivi na djetetove potrebe pozitvno utječu na socijalni i emocionalni razvoj djeteta, odnose djeteta s drugima, pa čak i školski uspjeh. Djeca uče o sebi i svijetu kroz odnose, od kojih je odnos privrženosti s roditeljima ključan. Zajedničkom igrom odnos između roditelja i djeteta poboljšava se na jednostavan, učinkovit i dugotrajan način.

Volonteri Društva Naša djeca Požega su i ove godine pripremili dobro znane, ali i pomalo zaboravljene igre kao što su „Djed i repa“, „Hoki-poki“, „Glazbene stolice“ i otkrili neke nove kao što su „Sadimo vrt“, „Kad me vodi mamina/tatina ruka, odrastam bez muka“. Također su za djecu bili pripremljeni materijali za izradu najkreativnijih crteža, neizostavni šareni baloni te vesele dječje pjesmice.

Na ovogodišnjem Festivalu igranja, ali i na brojnim radionicama Društva Naša djeca partner je Obrtnička škola Požega, a danas su za sve obitelji pripremili razne slastice, grickalice, sokove i voće.

Kao i prošle godine najzabavniji dio svima bila je Obiteljska olimpijada, na kojoj je sudjelovalo više od 20 obitelji, odnosno parova mama/tata i dijete. Natjecali su se u nekoliko igara, a najspretniji i najsretniji osvojili su pehare.

Treće mjesto osvojila je obitelj Žunić, drugo mjesto osvojila je obitelj Malbašić, a prvo mjesto osvojila je obitelj Čuljak.

Inače, Društvo Naša djeca Požega organizira radionice svake subote u prostoru Društva Naša djeca u Požegi, uglavnom budu 9 sati, pa sve do 12 sati popodne, roditelji mogu dovesti djecu da se igraju, a uvijek su dobrodošli priključiti se. Radionice su za djecu školske i predškolske dobi.