Četvrtak, 18 Svibanj 2023 07:52

Potpiši za dostojanstvenu plaću tekstilnih radnica na štandu u Požegi 20. svibnja

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

Radnice u globalnoj tekstilnoj, obućarskoj i odjevnoj industriji jedne su od najpotplaćenijih na svijetu. U Indiji i azijskim zemljama rade i po deset-dvanaest sati dnevno, za plaću od koje jedva mogu živjeti. Često im plaća ne bude isplaćena ili kasni po par mjeseci. Uvjeti rada su neadekvatni, brojne tvornice su u ruševnom stanju, a zaštita na radu gotovo da ne postoji.

Ni u Hrvatskoj i susjednim zemljama nije puno bolje. Plaća se vrti oko minimalca, neplaćeni prekovremeni i rad subotom česta su pojava, loše osvjetljenje koje kvari oči i stolice zbog kojih se lomi kičma također.

K tome, iako je minimalac rastao, veliki broj tekstilnih radnica i radnika jedva pokriva svoje troškove, jer rastu i troškovi života. Prema izračunima Novog sindikata i Clean Clothes kampanje (CCC), dostojanstvena plaća za Hrvatsku je u 2021. iznosila 1644 eura. U tom trenutku minimalac je bio 451 euro, i tada je iznosio samo 28 posto dostojanstvene plaće koju nam jamči Ustav RH.

Zbog svega navedenog hrvatska Koalicija za dostojanstvenu plaću sudjeluje u međunarodnoj inicijativi Kvalitetna odjeća, pravedna plaća“ (Good clothes, fair pay). Inicijativu je pokrenulo nekoliko međunarodnih organizacija – uz već spomenuti CCC, uključeni su još Fashion Revolution, Fair Wear, Fair Trade i neke druge.

Cilj inicijative je prikupiti milijun potpisa europskih građana i od Europske komisije zatražiti donošenje direktive kojom bi se zajamčilo pravo radnika u tekstilnoj industriji na dostojanstvenu plaću. Direktiva bi bila obvezujuća za sve tvrtke koje djeluju na području Europske unije, ali i za one koje prodaju proizvode u EU.

Važno je napomenuti da borba za dostojanstvene plaće tekstilnih radnica nije borba samo za taj sektor – i u mnogim drugim sektorima plaće također nisu blizu dostojanstvene, a uvjeti su podjednako loši.

Kako bi o ovoj važnoj temi informirali javnost, Koalicija za dostojanstvenu plaću organizira štandove u nekoliko gradova u Hrvatskoj.

RIJEKA (na Korzu, ispred Radio Rijeke), PULA (Narodni trg/tržnica): od 15. 5. do 19. 5. od 10 do 16 sati, VARAŽDIN (ispred Gradske knjižnice, Franjevački trg 4): 19. 5. od 9 do 17 sati, KARLOVAC: (Trg Hrvatskih branitelja, ispred Kauflanda): 20. 5. od 8 do 13 sati

POŽEGA  (pješačka zona, u Cehovskoj ulici): 20. 5. od 9 do 13 sati