Srijeda, 17 Svibanj 2023 17:23

Poljoprivredni gospodarstvenik je novo zanimanje u Poljoprivredno-prehrambenoj školi za koje možete dobiti i stipendiju

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

POŽEGA - Poljoprivredno-prehrambena škola Požega obrazuje učenice i učenike u četverogodišnjim, trogodišnjim i pomoćnim zanimanjima. U školskoj godini 2023./2024 Ministarstvo znanosti i obrazovanja odlukom od 9. 5. 2023. odobrilo je ovoj Školi početak izvođenja programa obrazovanja za zanimanje poljoprivredni gospodarstvenik u obrazovnom sektoru Poljoprivreda, prehrana i veterina.

Poljoprivredni gospodarstvenik trogodišnje je zanimanje. Učenici i učenice koji ga završe moći će na mješovitom seoskom gospodarstvu obavljati poslove koji su vezani za poslovanje seoskog gospodarstva. Program objedinjuje sve dijelove poljoprivredne proizvodnje: od stočarstva, ratarstva, voćarstva, vinogradarstva i vinarstva, povrćarstva, mehanizacije i zaštite bilja pa do tržišta i marketinga poljoprivrednih proizvoda. Učenici se osposobljavaju za vođenje obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, uz primjenu suvremenih tehnologija i dostignuća.
Pedagoginja Kristina Hip nam je rekla kako će se u školskoj godini 2023./2024. u ovu školu upisivati učenice i učenice u četverogodišnja zanimanja: agrotehničar (12 učenika), prehrambeni tehničar (12 učenika). Ova dva zanimanja biti će jedan razred. Opće obrazovne predmete imati će zajedno, a stručne odvojeno. Također upisuju jedan razred četverogodišnjeg zanimanja agroturistički tehničar (20 učenika). Od trogodišnjih zanimanja upisuju jedan razred mehaničara poljoprivredne mehanizacije (20 učenika), te jedan kombinirani razred: pekar (6 učenika), mesar (6 učenika) i poljoprivredni gospodarstvenik (8 učenika). Upisuju i po pet učenica i učenika s teškoćama u zanimanja pomoćni pekar, pomoćni cvjećar.

Od ravnateljice Marije Mršo Rajić doznajemo kako Požeško-slavonska županija stipendira sve učenike 1. razreda Poljoprivredno-prehrambene škole iznosom od 67 eura mjesečno u školskoj godini 2023./2024., a Kutjevo d.d. stipendirat će tri najbolja učenika svakog zanimanja u 3. i 4. razredu. Ravnateljica ističe kako ova škola želi biti snažan partner poljoprivrednicima i proizvođačima prehrambenih proizvoda te aktivni sudionik u razvoju i gospodarskim kretanjima u poljoprivredi i prehrani. Dodaje kako Poljoprivredno-prehrambena škola uz Požeško – slavonsku županiju i partnere provodi dva velika projekta - Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti Panonika, a kojeg financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekti će učenicama i učenicima donijeti najsuvremenije uvjete za obrazovanje u sektoru poljoprivrede i prehrane – glavna zgrada škole se trenutno dograđuje i renovira, nabavljena je najsuvremenija mehanizacija, provedene su i provode se brojne radionice i edukacije i još mnogo toga. Također, kada se radovi na glavnoj zgradi škole dovrše i unutrašnjost zgrade bit će uređena i opremljena prema suvremenim standardima u obrazovanju. Zaključuje kako će time ova škola biti jedna od najljepših i najsuvremenijih na području Hrvatske, a i šire.