Petak, 12 Svibanj 2023 12:59

Održano predavanje učenicima na temu vršnjačkog nasilja

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

Učenici su tijekom predavanja upoznati s vrstama i obilježjima vršnjačkog nasilja  -

U četvrtak 11. svibnja 2023. u Osnovnoj školi Zdenka Turkovića u Kutjevu za učenike osmih razreda održano je predavanje „Vršnjačko nasilje“. Predavanje su održali Sonja Paprić iz Obiteljskog centra i Goran Matijević, policijski službenik za nadzor i planiranje PU požeško-slavonske.

radionica svibaj 20230003Učenicima je tijekom predavanja još jednom naglašeno da nasilje vodi u samo još veće nasilje i da su nasilnici zapravo i sami žrtve nasilja, bilo verbalnog, fizičkog ili preko društvenih mreža. Nasilje često može biti i posljedica konzumacije nedozvoljenih sredstava, koja treba izbjegavati ali i maknuti se od društva koje promiče takve navike. Radije bi se trebali posvetiti nekim pozitivnim aktivnostima koja potiču na druženje i kreativno provođenje vremena.

Sonja Paprić učenicima je govorila o prihvatljivom i neprihvatljivom ponašanju te mirnom rješavanju sukoba, dok je Goran Matijević upozorio na opasnosti na društvenim mrežama i internetu, te da pravila koja vrijede u stvarnom životu vrijede i na društvenim mrežama.

Predavači su pozvali učenike na toleranciju ali isto tako upozorili na dužnost prijavljivanja svake vrste nasilja koju uoče u svojoj sredini. Potaknuli su ih na razgovor s roditeljima i osobama od povjerenja ako i sami osjećaju neki problem, a roditelji bi trebali biti upućeni gdje im se djeca u kojem trenutku nalaze i u kakvom su društvu.