Četvrtak, 11 Svibanj 2023 14:16

3. Međunarodna konferencija "Baština u funkciji turizma"

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

PLETERNICA - Grad Pleternica u suradnji s Požeško-slavonskom županijom i partnerima: Grad Pakrac, Muzej grada Pakraca, Gradska knjižnica Pakrac, Turistička zajednica Požeško-slavonske županije i Javna ustanova Pleternica uz tehničku pomoć Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije provode projekt razvoja "Svijet graševine" (Spahijski podrum u Pakracu, Muzej bećarca u Pleternici i brendiranje kao destinacija vinskog i kulturnog turizma. U sklopu projekta održana je sada 3. Međunarodna konferencija na temu kulturne baštine pod nazivom 3. Međunarodna konferencija "Baština u funkciji turizma."

Nakon što je sve u dvorani Interpretacijskog centra Terra Panonica pozdravila pleternička gradonačelnica Marija Šarić koja je pojasnila kako će na konferenciji sudjelovati stručni ljudi i turistički agenti, a sve kako bi se onaj sadržaj koji Pleternica nudi stavio u funkciju turizma. Osim toga, prezentirat će se sve ljepote Zlatne doline i na koji način ovdje turist može provesti više dana tijekom svog posjeta. - Mi gradimo naše zgrade putem europskih projekata, tim zajedništvom okupljamo naše udruge i stručnjake koji će nam pomoći da te zgrade stavimo u funkciju turizma. Danas na jedan poseban način želimo poslušati struku i njihove prijedloge, da nam kažu kako unaprijediti ono što radimo. Danas imamo niz vrsnih prodavača, a osim toga, kod nas će boraviti niz turističkih agenata koji će proći Pleternicu i Požegu, a tu želimo dodatno prezentirati sav sadržaj koji imamo. U Pleternici naravno kao ključni okidač želimo prikazati Muzej bećarca – naš najvažniji turistički projekt kojeg želimo staviti na turističku kartu svih posjeta. Isto tako želimo svim agencijama i posjetiteljima ono što mogu posjetiti nakon Muzeja, te da mogu nekoliko dana u Zlatnoj dolini, doživjeti jedan divan boravak i slavonsku dušu koju prenosimo na svakog našeg posjetitelja.

Sudionike konferencije je pozdravio s nekoliko uvodnih riječi zamjenik županice Ferdinand Troha: - Mogu reći da smo ponosni što je uistinu ovdje krema struke na 3. Međunarodnoj konferenciji, gdje mi promoviramo projekt Svijet graševine. Ispred Požeško-slavonske županije nam je osobito zadovoljstvo da svjedočimo ovom događaju, dajemo punu podršku i svim daljim nastojanjima da se baština očuva i stavi u punu funkciju turizma i promocije našeg kraja te da bude dio našeg identiteta.

Ravnateljica Javne ustanove Pleternica Jasna Hofman je istakla: - Uskoro ćemo napuniti tri mjeseca rada našeg Muzeja, a ponosni smo što možemo reći da je u tom periodu Muzej posjetilo više od 5 tisuća djece iz cijele Hrvatske. Kroz projekt smo uspjeli organizirati da im pokrijemo sav prijevoz kao i trošak boravka u Pleternici. Oni su sretni zbog toga i škole su to vrlo lijepo prihvatile. Učenici dolaze od Istre, Dalmacije, sjeverne i zapadne Hrvatske, a reakcije su dobre i kažu da su oduševljeni. Nadamo se da će nam se oni svi i vratiti. Posebno nas veseli kada nam dolaze grupe umirovljenika, jer djeca uče o tome svemu i gledaju to na način istraživanja, dok je starija populacija emotivnije vezana za Muzej i proživljavaju nešto što su već doživjeli.

Ova međunarodna konferencija traje dva dana i svoje radove će iznijeti stručnjaci iz Hrvatske i susjednih država.