Četvrtak, 27 Travanj 2023 15:24

Izborna Skupština Udruge Kutjevački vinari predsjedniku Krunoslavu Sontaki produžila još jedan mandat

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

KUTJEVO - Udruga "Kutjevački vinari" iz Kutjeva održala je svoju Redovnu izvještajnu  i Izbornu Skupštinu u dvorani kina. Uz dovoljan broj članova za pravovaljano glasovanje članovima udruge podnesena su Izvješća o radu u protekloj godini i financijska izvješća, Izvješća nadzornog odbora koja su jednoglasno usvojena. Izvješća je podnio predsjednik Krunoslav Sontaki koji je iznio niz događanja koje je udruga odradila u proteklom razdoblju. Proveli su Festival graševine u 2022. godini gdje su organizirali Ocjenjivanje vina graševine, imali su Dan otvorenih podruma, radionice na temu graševine i salon ocijenjenih vina. Na ocjenjivanju su imali ukupno 121 uzorak graševine, koja su ocjenjivala 21 ocjenjivač na čelu s prof. dr. sc. Edijem Maletićem i 3 međunarodna ocjenjivača. Teme radionica su bile: Nemirne graševine, Kutjevo Grand Cru i Nacionalno blago - Arhiva graševina Slavonije i Hrvatskog Podunavlja.

Tradicionalno su obilježili svoje vinogradarske i vinske blagdane, Martinje i Vincelovo. Sudjelovali su na EN Primeur izložbi u organizaciji Graševine Croatica u Hotelu Esplanada u Zagrebu. Potpisali su Ugovor o sufinanciranju projekta "Vinski turizam je IN" s Ministarstvom turizma i sporta uz partner TZ Grada Kutjeva, Udruga Vino-kap Kaptol, Udruga Veteri Castra Vetovo, Obrtnička škola Požega. Organizirali su EDU i ENO putovanje u Istru, Italiju i Sloveniju gdje su posjetili izložbe vina i domaće vinarije, sajam Vinitaly u Veroni i susreli se s najboljim proizvođačima vina u Italiji. Nastavljen je rad na klonskoj selekciji graševine u suradnji s Agronomskim fakultetom Zagreb. Ove godine za sadnju je na raspolaganju 1¸9.000 sadnica klonske graševine što nije dosta za potrebe sadnje, ali zbog poteškoća u rasadniku nije proizvedeno više sadnica.

U sklopu Udruge odvija se i gospodarska djelatnost kroz uslugu rada punilice za punjenje vina i usluge analiza u vinskom laboratoriju gdje su prošle godine uprihodili ukupno 140 tisuća kuna. Za cjelokupni rad Udruge imali su na raspolaganju 428 tisuća kuna.

Skupština je razriješila dosadašnjeg predsjednika  Krunoslava Sontaki, članova Upravnog i Nadzornog odbora, a na prijedlog Kandidacijske komisije izabrano je novo rukovodstvo Udruge, te za predsjednika Krunoslav Sontaki na još jedan mandat. Donesen je i Plan rada i Financijski plan za 2023. godinu

Rad Skupštine i potporu Udruzi u radu dali su kutjevački gradonačelnik Josip Budimir, Tomislav Panenić iz Graševine Croatica, te čelnici kutjevačkih planinara, vatrogasaca i umirovljenika s kojima udruga odlično surađuje u provođenju svojih manifestacija, te susjednih vinogradarskih udruga.