Subota, 11 Ožujak 2023 15:07

Svečani mimohod povijesnih postrojbi ulicama grada Požege i smotra uz Dan grada Požege i Grgurevo

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

POŽEGA - Ulicama grada Požege od Željezničkog kolodvora do središta grada prošao je svečani mimohod 20-tak povijesnih postrojbi iz Hrvatske, BiH, Mađarske, Njemačke i Češke, predvođeni Puhačkom glazbom Trenkovi panduri. Mimohod se na kratko zaustavio kod spomenika poginulim pripadnicima 123. brigade HV Požega gdje je položen vijenac, a mimohod je kroz pješačku zonu grada Požege završio na Trgu sv. Terezije. Nakon polaganja vijenaca podno spomenika fra Luki Ibrišimoviću smotru svih postrojbi izvršio je požeški gradonačelnik dr. sc. Željko Glavić, a prijavke su gradonačelniku dali zapovjednici povijesnih postrojbi.

Svečanom postrojavanju također su uz gradonačelnika prisustvovali i zamjenik županice Ferdinand Troha, zamjenik gradonačelnika dr. sc. Borislav Miličević, predsjednik Gradskog vijeća Grada Požege Matej Begić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege Maja Petrović, te direktorica Turističke zajednice Grada Požege Mirna Šimunović Svoboda.

Uslijedilo je glasno pucanje iz topova, mužara kubura i pistola, na sjećanje kada su Požežani prije 300 godina predvođeni fra Lukom Ibrišimovićem masovno pucali iznad Požege po vinogradima i šumama, što je neznajući s kojoj snagom vojske se susreću, Osmanlije nagnalo da napuste Požegu. Kako se to dogodilo na Grgurevo, otada se to i slavi kao dan grada i istjerivanja Osmanlija.