Petak, 03 Ožujak 2023 13:49

NAŠA SVAKODNEVICA: Flaster na tjedan - Sniježne nevolje

Ocijeni sadržaj
(15 glasova)

Završile su poklade. I konačno je pao snijeg. Dječje veselje. Odraslima briga i teret.

Pale su i neke maske osim pokladnih s potpisima koji se teško dešifriraju. Dakle, pao je snijeg kao i drva na žičane vodove i kuće ponekih ljudi. Tako je pala i potrošnja struje u nekim dijelovima jer je nije bilo (u nekim naseljima i do 30 sati).

No lijepih vijesti ipak je bilo; porastao je BDP! Blago nama.

Da je ta vijest lanjski snijeg koga nije bilo možda bi nam nešto i značila.

Ali dok omjer potrošenog novca i  dobivenog proizvoda opasno vodi svaku 5. obitelj u Republici Hrvatskoj u smjeru siromaštva izgleda da će veću sreću nekim građanima RH donijeti pali snijeg nego porastao BDP.

Kažu strujići, prema dojavama građana koji su tada ostali bez struje i uporno zvali da im se ukaže pomoć, kako je služba reagirala kao za krizne situacije dozivajući pomoć s okolnih gradova. Zbog skupoće energenata očito je njihov dolazak bio nešto usporen.

Iako zapravo kažu kako je svakome njegova nevolja najveća onda se počinjemo tješiti samo golim životom i činjenicom da drugi imaju veću; npr. da je u Zagrebu voda poskupjela za 11 % (nismo znali da voda ide na naftu!), da je tragedija u Grčkoj odnijela 57 mahom mlada života, a o Turskoj da se ne govori. Čovjek od nevolje ne zna kuda bi pogledao.

Onda mu najbolje i dođe da gleda u snijeg barem dok se skladno bijeli preko naših brda, dolina i kao da zamrzava probleme. I da bar nakratko briga prijeđe u veselje koje donosi cika djece.

Sve dok ne dođe proljeće i sve se zazeleni, nada u novi život s paketom mjera od 1. travnja. Jeste li čuli da se taj dan zove i April Fool's Day iliti po starinski 1. april?

Samo da sve nije neslana šala! Tim se paketom najavljuje možda pad cijena. Ali samo da opet ne padne jedino snijeg!

Kolumna iz pera jedne mame-učiteljice-supruge: Sandra Halt Ćuže