Nedjelja, 26 Veljača 2023 09:55

26. Redovna godišnja Skupština HKUD "Slavonija" Jakšić u novo uređenom domu

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

JAKŠIĆ - HKUD "Slavonija" Jakšić jedno je od najaktivnijih kulturno umjetničkih društava na području županije s brojnim nastupima i sudjelovanjem na manifestacijama koje je obilježilo i 26. godina rada. Ova Skupština održana je i u kompletno novo uređenom društvenom domu u kojemu sada imaju sve najbolje uvjete za rad, a zajednički ga koriste s Maticom slovačkom Kukučin-Kuntarić Jakšić i Puhačkom glazbom Jakšić. Dom se i uređivao sa sudjelovanjem Matice slovačke, HKUD-a i općine Jakšić.

Izvješće o radu društva podnio je predsjednik Dario Pažin. Društvo ima preko 50 aktivnih članova a prošle godine sudjelovalo je na 30-tak nastupa. Odličnu suradnju ima s Maticom slovačkom jer je veliki broj članova aktivan u oba folklorna društva, a surađuju i sa drugim društvima na području županije. Nastupali su na svim događanjima i manifestacijama u općini Jakšić, nastupali su na području Požeško-slavonske županije, diljem Hrvatske - Šenkovac, Ilok, Dragalić, Strizivojna, Ivanić grad, Vrbje, Zadubravlje i Podravski Podgajci, te u inozemstvu u Slovačkoj zajedno s Maticom slovačkom, te u BiH Neum i Hutovo blato.

Društvo radi kroz 4 sekcije, odrasli folklor, dječji folklor, tamburaška skupina i muška pjevačka skupina. Vrlo su aktivni i na probama pa je prošle godine odrasla skupina imala čak 40 proba, dječja 20 proba, a imali su i nekoliko radnih akcija na uređenju doma. Zajedno s brojnim nastupima i putovanjima na aktivnosti HKUD-a odlazi i dva dana u tjednu, stoga možemo reći a i sami su to istakli na Skupštini i njihovi gosti - da su jedna velika obitelj.

Najveća manifestacija je svakako njihova smotra folklora, po 20. puta održana je smotra "Pjesmom u jesen" koja se održava kroz više dana, okuplja veliki broj kulturno umjetničkih društava i popraćena je sa brojnim posjetiteljima. U plan su unijeli i svoji 21. smotru za 2023. godinu.

Ove velike aktivnosti HKUD održi sa skromnim prihodima od 66 tisuća kuna od kojih je najveći dio od 45 tisuća kuna izdvoji općina Jakšić. Za ovu godinu planirali su iznos od 8.600 eura, a zahvalili su se svojim donatorima i sponzorima koji im pomažu da provedu ovaj bogati program rada i brojne aktivnosti.

Skupština je razriješila i imenovala nove osobe u Upravni odbor i Nadzorni odbor. Načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević čestitao im je na ostvarenom i velikim aktivnostima te istakao da im je općina potpora i u budućem radu. Čestitke su dobili od još desetak gostiju na skupštini iz prijateljskih KUD-ova i udruga s kojima surađuju.

Nakon svečane večere i odličnih kolača druženje se nastavilo uz glazbu tamburaške sekcije HKUD "Slavonija" Jakšić.

Skupštine su uvijek i mjesto da se naglase i pohvale aktivni članovi, tako su Priznanja za 10 godina aktivnog rada primili Tomislav Baša, Katarina Pažin, a za 20 godina Sunčica Baša, Elvira Bobok i Danijela Hudy.