Ponedjeljak, 05 Prosinac 2022 09:58

5. prosinca obilježavamo Međunarodni dan volontera

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

5. prosinca obilježava se Međunarodni dan volontera. Opća skupština UN-a proglasila ga je 1985. godine s ciljem da se neumoran rad volontera prepozna i promiče na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini. Doprinos volontera društvenoj zajednici je velik, a vrijednosti koje ih pokreću su univerzalne – želja da se pridonese općem dobru i duhu solidarnosti bez očekivanja materijalne nagrade.

U Hrvatskoj je volontiranje regulirano Zakonom o volonterstvu čije su izmjene i dopune izglasane i prihvaćene u Saboru u travnju 2021., a u cilju promidžbe i razvoja volonterstva Vlada RH osnovala je i Nacionalni odbor za razvoj volonterstva. Usto se svake godine dodjeljuje državna nagrada za volontiranje koja je najviše priznanje u Republici Hrvatskoj za volontiranje, doprinos promicanju volonterstva i druge volonterske aktivnosti.

Posljednjih godina razvijaju se novi pristupi organiziranom volontiranju kroz organizacije civilnog društva i ustanove zdravstvene i socijalne skrbi, a važnost volonterskog angažmana pokazala se u brojnim kriznim situacijama s kojima se Hrvatska suočila, poput potresa, pandemije, poplava i izbjegličke krize. Upravo su se volonteri našli u prvim redovima zaštite ranjivih skupina, saniranja štete, socijalne i psihološke podrške. Od prvih dana različitih kriznih situacija, građani su reagirali i pokrenuli brojne volonterske inicijative pokazujući važnost odgovornog i energičnog civilnog društva za stvaranje otporne i brižne zajednice. 

Volonterski projekti mladima nude mogućnosti za sudjelovanje u aktivnostima koje pomažu u ispunjavanju potreba lokalnih zajednica, a time doprinose rješavanju važnih društvenih problema na terenu. Osim toga, volontiranje mladima omogućuje stjecanje korisnog iskustva, vještina i kompetencija za osobni, obrazovni, društveni, kulturni, građanski i profesionalni razvoj, čime se poboljšava njihova zapošljivost i potiče aktivno građanstvo. Sudjelovanjem u Europskim snagama solidarnosti mladima će se pružiti prilika da se uključe u akcije solidarnosti u prioritetnim područjima kao što su borba protiv klimatskih promjena i zelena tranzicija, digitalna transformacija, društveno uključivanje, zaštita europske kulturne baštine te promicanje zdravog stila života. 

Volonterke i volonteri nesebično pomažu 365 dana u godini. Često društvo sve ono što čine uzima zdravo za gotovo i ne primjećuje sve ono dobro što volonterke i volonteri daju pojedincima kojima pomažu i svojoj zajednici. Doprinos volontera u situacijama poput Covid 19 i nedavnih potresa, elementarnih nepogoda postaje najbolje vidljiv - od konkretne pomoći u kući i opskrbe hranom i lijekovima do brige o mentalnom zdravlju i psihološke podrške.

 - Svojim radom i entuzijazmom potičete pozitivne vrijednosti i podižete građansku odgovornost i uključenost mladih, razvijate društvenu solidarnost i razvijate kreativnost i toleranciju, stvarajući tako humanije društvo. Vaša uloga dolazi osobito do izražaja u kriznim situacijama, kada na poziv jedinica lokalne i regionalne samouprave, organizirano sudjelujete u provođenju mjera i aktivnosti sustava civilne zaštite.

Stoga vam upućujemo zahvalu jer u najtežim trenutcima života svojih sugrađana ustrajno pokazujete koliko je veliko hrvatsko srce. Drage volonterke, dragi volonteri, hvala vam što činite našu zajednicu i svijet boljim mjestom! Hvala vam što pružate ruku pomoći i otvarate svoje srce puno topline i brige za vama neznane, ali ipak vama važne ljude.