Četvrtak, 01 Prosinac 2022 13:43

Okrugli stol na temu „Jačanje sustava podrške žrtvama i svjedocima“

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

POŽEGA - U Gradskoj knjižnici Požega održan je Okrugli stol na temu „Jačanje sustava podrške žrtvama i svjedocima“  u organizaciji Županijskog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Cilj održavanja ovog Okruglog stola je podizanje razine znanja stručne i šire javnosti o sustavu podrške onima koji su bili sudionici kaznenog djela ili prekršaja, bilo kao žrtve ili svjedoci, s posebnim osvrtom na pomoć i podršku osobama s invaliditetom kojima se zakonom jamči dužnost pružanja posebne zaštite, kako bi na lokalnoj razini unaprijedili mrežu podrške i širenje informacija o ovoj važnoj temi te zajednički podržali borbu protiv nasilja nad ženama i u obitelji. Kampanja traje svake godine od 25. studenoga, kada se obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, do 10. prosinca.

Voditeljica županijskog tima, dipl. soc. radnica Mirjana Jugović, istaknula je kako je globalna kampanja “16 dana” započela 25. studenoga kada se obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a uoči 03. prosinca, Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i 10. prosinca kada se obilježava Međunarodni dan ljudskih prava, čime se završava obilježavanje. - Želeći objediniti sve ove važne teme, danas smo odlučili ovaj skup posvetiti ulozi i značaju podrške žrtvama i svjedocima, odnosno informiranju o vrstama usluga koje pruža Udruga za podršku žrtvama i svjedocima i Nacionalni pozivni centar za žrtve i svjedoke kaznenih djela i prekršaja, ali ovaj put s posebnim osvrtom na pružanje pomoći i zaštite osobama s invaliditetom kojima se zakonom jamči dužnost pružanja posebne zaštite.

Okruglom stolu i predavanju nazočila je požeško-slavonska županica Antonija Jozić koja je pozdravila sve sudionike i dala podršku radu Županijskom timu, te  pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti grada Požege Maja Petrović i ravnatelj Centra za socijalnu skrb Požega Vjekoslav Potočanac.

Predavanja su održale Ena Juričić – „Udruga za podršku žrtvama i svjedocima – programi, oblici pomoći i razvoj novih usluga“, Maja Štahan – „Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja – djelokrug rada, korisnici i unaprjeđenje sustava podrške“ te Ivana Tušek – „Ostvarivanje prava na besplatnu pravnu pomoć.”