Srijeda, 30 Studeni 2022 12:42

Održane radionice za srednjoškolce o očuvanju mentalnog zdravlja u doba pandemije

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

POŽEGA - Svi smo svjesni promjena koje je u naše živote donijela pandemija, od društvene distance, rada od kuće, neizvjesnosti i straha od nepoznatog te bombardiranja raznim vijestima o broju oboljelih ili umrlih. Možda su najviše pogođena skupina bili srednjoškolci, koji su na svojevrsnoj prekretnici života. Neki od požeških srednjoškolaca ipak su dobili priliku za stručni savjet ili pomoć u ovim kriznim vremenima.

Udruga Oppidum iz Požege, uz partnerstvo Kutjevačke udruge mladih, kroz projekt "Infokaz" organizirala je dvije radionice "Očuvanja mentalnog zdravlja u doba pandemije korona virusa". Radionice, koje su održane u Glazbenoj školi Požega, predstavljene su učenicima 3. razreda srednje škole, a vodila ih je Ana Helena Galić, mag. psych.

Interaktivnim predavanjima na temu očuvanja mentalnog zdravlja u vrijeme pandemije covid-19, mladim osobama nastojalo se pomoći da se lakše nose s izazovima pandemije, kvalitetnije si organiziraju sadržaje u ograničenom prostoru u kojemu funkcioniraju i usklade svoje potrebe s realnim mogućnostima trenutnog funkcioniranja.

– Mladi ljudi, to jest tinejdžeri, su posebno pogođeni pandemijom jer su još uvijek u fazi razvoja, ali i stvaranja lijepih uspomena, koje su im na neki način oduzete zbog brojnih pandemijskih mjera. U tim formativnim godinama bitno je da ih netko usmjeri na alate kako što lakše prebroditi stres i anksioznost uzrokovanu izolacijom, za što se nadam da smo uspjeli na ovim radionicama – rekla je Ana Helena Galić, mag. psych.

Kako ističu iz obje udruge zabrinutost i tjeskoba zbog korona virusa i njegovog utjecaja, koji su prisutni već treću godinu mogu biti izvor velikog stresa za većinu ljudi. U vrijeme široke pojavnosti virusa, svakodnevno se brinemo za svoje zdravlje, duljinu trajanja pandemije i na kraju kakva će nam biti budućnost.

– Iako nam se čini da je pandemija iza nas, njene posljedice su još uvijek izražene u načinu socijalizacije i interakcije mladih. Adolescencija je vrlo je osjetljivo razdoblje za mladu psihu, puno promišljanja te opterećenja i bez ovakvih utega koje je donijela pandemija. Mladim ljudima je potrebna dodatna podrška u ovim stresnim vremenima, što pokušavamo osigurati kroz stručnu psihološku pomoć, a za njih je možda najbitnija spoznaja da nisu sami u svemu tome – rekla je Sanja Stojanović, predsjednica Udruge Oppidum.

Socijalno distanciranje i iz toga proizišle navike su cijelu situaciju još više pogoršale. Zbog svega toga važno je da se naučimo kako se adekvatno nositi s pandemijom, kao i krizama općenito i njihovim utjecajem na naš cjelokupni život.

Pandemija korona virusa donijela je preopterećenost informacijama, razne glasine i dezinformacije mogu nas dovesti do osjećaja gubitka kontrole u kojem ne znamo što nam je činiti. Pri neuobičajenim pojavama i krizama suvremenog društva normalno je danas osjetiti stres, tjeskobu, strah, tugu i usamljenost. Međutim, poremećaji mentalnog zdravlja, uključujući anksioznost i depresiju, mogu se pogoršati, stoga su radionice poput ovih iznimno bitne.

Projekt “Infokaz” se provodi uz financiranje Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade. Opći cilj projekta je unaprijediti kvalitetu života mladih uključivanjem u gospodarske i društvene procese u lokalnim sredinama.