Breadcrumbs

Petak, 25 Studeni 2022 09:16

Prezentirana provedba projekta „P. D. V. – Praktično, Domaće, Veličko“

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

VELIKA - Udruga Ruka podrške 24.11.2022. godine održala je konferenciju za javnost o dosadašnjim rezultatima projekta „P. D. V. – Praktično, Domaće, Veličko“. Korisnik projekta je Udruga Ruka podrške iz Velike, a partner na projektu je Općina Velika. Projekt je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., u sklopu Poziva Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 511.920,00 kuna od čega je 85% financirano iz sredstava ESF-a, a 15% financirano iz državnog proračuna. Projekt je započeo s provedbom 05.10.2020. i traje 30 mjeseci, odnosno do 05.04.2023. Cilj projekta je stvoriti društveno odgovornog poduzeće koje svojim djelovanjem direktno utječe na poboljšanje kvalitete života lokalne zajednice.

Kako bi ostvarila zadani cilj udruga je organizirala društvenu poduzetničku djelatnost kroz koju nabavlja sirovine od lokalnih OPG-ova, prerađuje ih u gotove proizvode od voća i povrća (zimnicu), te ih plasira na tržištu. Trenutno zbog ograničenih kapaciteta udruge sav asortiman otkupljuje tvrtka Veličko d.o.o. koja ima i veće potrebe nego što udruga može proizvesti, no cilj je u budućnosti sa povećanjem kapaciteta plasirati proizvode udruge na šire tržište.

Kroz projekt udruga je izradila poslovni plan društvenog poduzeća, te je educirala vlastite zaposlenike o metodologiji izrade poslovnog plana, kao i o društveno odgovornom poduzetništvu. Nabavljena je potrebna oprema za pokretanje proizvodnih procesa, izrađen promidžbeni materijal za proizvode udruge kao i za sam projekt, izrađena internetska stranica udruge na koju se postavljaju sve obavijesti o projektu. izmijenjen je statut udruge sa uvrštavanjem poslovanja po društveno-poduzetničkim principima, zaposleni voditelj projekta i prehrambeni tehnolog.

Zbog sezonske naravi poljoprivrednih proizvoda većina proizvođačkih aktivnosti odvija se tijekom ljeta i jeseni, tako je u 2021. godini udruga proizvela i uspješno plasirala 600 kg miješane salate, 2,2 tone kisele cvjetače, 3,1 tonu kiselog kupusa, 100 kg zelene rajčice, 2 tone punjene kisele paprike i 80 kg voćnih pekmeza. U 2022. godini proizvedene su slične količine proizvoda, koje trenutno fermentiraju, a plasirati će se u narednim tjednima. Podatke o projektu na konferenciji za javnost iznio je voditelj projekta Ivan Nuić.

plakat