Breadcrumbs

Utorak, 22 Studeni 2022 12:48

Članovi požeškog LD "Sokolovac" organizirali protjerivanje divljači na području Stare Lipe

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

POŽEGA - U nedjelju, 20. studenog članovi Lovačkog društva "Sokolovac" Požega organizirali su akciju protjerivanja divljači na području Stare Lipe, u sklopu Programa zaštite divljači za Grad Požegu.

Sukladno članku 47. Zakona o lovstvu, za površine na kojima je zabranjeno ustanovljivanje lovišta, korisnik površina daje izraditi „Program zaštite divljači“, kojim se uređuje zaštita i lov divljači na predmetnim površinama. Površine izvan lovišta Grada Požege predstavljaju naseljeno područje na kojem se ne ustanovljuje lovište, ali zbog povoljnih stanišnih čimbenika na njegovom području stalno ili povremeno obitava određeni broj divljači te ostalih životinjskih vrsta. Program zaštite divljači za površine izvan lovišta na području Grada Požege na snazi je od 01. travnja 2022. godine, a donesen je razdoblje od 10 godina.

Mjere zaštite divljači podrazumijevaju niz radnji i to u prvom redu preventivnih kojima će se divljači onemogućavati pristup površinama izvan lovišta, a koje će u konačnici imati za cilj osiguravanje nesmetanog života i obitavanja divljači, ali i ostalih životinjskih vrsta na površinama njihovog prirodnog staništa bez ugrožavanja istih. S druge strane važno je za naglasiti da se ove mjere provode radi sigurnosti ljudi koji se nalaze u naseljenim mjestima na području Grada Požege, ali na način da ih njihova provedba ljude ne smije ugroziti. Stoga, zbog sigurnosti i ljudskih života, ni divljač ni ostale životinjske vrste nemaju stanište na području površine izvan lovišta Grada Požege. Isto tako, pojedine radnje, poput akcije LD Sokolovac, imaju za cilj sprječavanje fragmentacije staništa, kao i nesmetane prirodne migracije divljači i ostalih životinjskih vrsta.