Subota, 12 Studeni 2022 16:07

Edukativna akcija Movember - Mjesec muškog zdravlja

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

POŽEGA - U organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije i Županijske liga protiv raka održana je edukativna i preventivna javno zdravstvena akcija Brkati studeni-Movember (engl. Moustache + November). Mjesec muškog zdravlja obilježava se u Požeško-slavonskoj županiji od 2014. godine a cijela  javnozdravstvena akcija započela  je 2003. godine u Australiji kada je 30 muškaraca odlučilo pustiti brkove kako bi prikupili sredstva za borbu protiv raka prostate i depresije kod muškaraca. Danas je na mjestu skupine entuzijasta ozbiljna fondacija koja okuplja više od 5 milijuna registriranih sudionika diljem svijeta koji tijekom studenog puštaju brkove pod sloganom “Mijenjamo lice muškog zdravlja”.

IMG 8771

 

Ciljevi Movembera su: Informiranje i edukacija stanovništva o raku prostate i raku testisa, te o važnosti brige za mentalno zdravlje muškaraca, Očuvanje mentalnog zdravlja, rano otkrivanje poremećaja i borba protiv diskriminacije muškaraca oboljelih od mentalnih poremećaja te prevencija suicida, Prikupljanje sredstava za potporu istraživanju, liječenju i skrbi za oboljele.

 

IMG 8772

Na info štandu u požeškoj pješačkoj zoni mogli ste dobiti uz edukacijske materijale, javno zdravstvene savjete i posebne darove za sve brkate muškarce. Mogli ste se i fotografirati s brkovima i tako dati podršku ovoj akciji. Akciju i savjete vodili su i davali voditeljica Službe za javno zdravstvo Jasmina Kovačević dr. med. mr. spec. javnog zdravstva, ujedno predsjednica Lige protiv raka Požega, dr. med. Nikola Gotovac tajnik Lige protiv raka Požega i ravnatelj ZJZ PSZ Mato Matijević dr. med. vet. univ. mag. teriogeniologije.  

IMG 8775