Ponedjeljak, 07 Studeni 2022 12:27

Grad Kutjevo održao svoju proslavu Martinja unatoč kišnom vremenu dva dana

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

KUTJEVO - Odlučili su da će svoju proslavu u gradu Kutjevu održati tjedan dana prije Martinja, no nisu baš pogodili vrijeme jer je subota bila potpuno kišna, a nedjelja se još provukla sa malo kiše, no hladnim vremenom. U subotu su opet među gostima koji su obilazili vinske podrume dominirali planinari iz cijele Slavonije, koji su bili mokri i iz vana od kiše ali i iznutra od vina.

Nedjeljna fešta počela je rano ujutro kada se veliki broj planinara slijevao prema Kutjevu, veliki broj njih sa autobusima, posebno oni iz daljih krajeva kontinentalne Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Bilo je tu zastupljeno preko trideset planinarskih društava, koji su po planu organizatora i domaćina PD "Vidim" Kutjevo imali organizirane tri ture planinarenja. Hodalo se kroz vinograde do prvih obronaka Krndije, a oni malo spremniji popeli su se i na Krndiju.

Po povratku očekivalo ih je dvadesetak vinskih i ostalih štandova sa hranom i delicijama domaćih OPG-a te s ugostiteljskom ponudom od slavonskog čobanca do roštilja i hrane u obližnjim kafićima i restoranima koji su prilagodili svoju ponudu za planinare. Iako su mnogi bili već godinama naučeni na vola na ražnju, koji je ove godine izostao, no mnogi su mislili da je nažalost već pojeden. Pa nema ni kosti od vola, bila je primjedba onih koji su navikli na ovu rijetku deliciju.

Tradicionalnu priredbu krštenja mošta proveo je ove godine vinski biskup Boris Benčić, a na odobravanje brojnih planinara zajedno s biskupom su i nazdravljali. Mnogi od njih već godinama dolaze u Kutjevo, prate Martinje i već znaju i cijeli protokol krštenja mošta. U nastavku uz glazbu planinari su se družili uz pjesmu i ples do zadnjih trenutaka kretanja njihovih autobusa.