Breadcrumbs

Ponedjeljak, 07 Studeni 2022 09:12

Planinari HPD "Sokolovac" Požega u pohodu na tradicionalno Kutjevačko Martinje

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

KUTJEVO - Već po tradiciji i unaprijed upisanom rasporedu veliki broj planinara početkom studenom pohodi Papuk i Krndiju na tradicionalno Kutjevačko Martinje. I ove godine tridesetak vrijednih i zabave željnih požeških planinara krenulo je put grada Kutjeva. Nakon okupljanja brojna planinarska društva uživala su u slavonskom doručku koji je bio pripremljen za sve sudionike pohoda. Prilikom pozdravnih govora domaćina predstavljene su staze koje su vodile najljepšim predjelima Krndije a kojima je bilo zajedničko ishodište Trg graševine u Kutjevu.

Planinare je dočekalo prohladno vrijeme uz mjestimične padaline međutim ništa nije moglo omesti dobro raspoloženje te ugodno hodanje po svježem planinskom zraku. Prilikom hoda izletnici su nailazili na šumu odjevenu u jesensko ruho prekrivenu lišćem te zanimljivim bojama. Veliki broj planinara je krenuo prema planinarskoj kući "Mlaka" dok je jedan dio svoj hod usmjerio prema dvorcu u Kutjevu te Vili "Vinkomir" s koje se pružaju prekrasni pogledi na Požešku dolinu. Prilikom povratka na Trg u Kutjevu svi okupljeni planinari mogu su uživati u vrhunskim kutjevačkim vinima ponuđenim na brojnim štandovima te bogatoj gastronomskoj ponudi u kojoj su se najviše isticala tradicionalna slavonska jela čobanac i svinjska koljenica. Najsvečaniji dio manifestacije bio je pučki Martinjski obred u kojemu "Vinski biskup" krsti mošt u vino. U navedenom ceremonijalu su sudjelovali i planinari HPD "Sokolovac" Požega.

Nakon obreda sve okupljene su zabavljali TS De Gotho, TS "Bisernica" i "Nevera bend". Brojni gosti iskoristili su ovu prigodu te zapjevali i zaplesali. Zabava je trajala do kasnih večernjih sati. Umorni a vidno zadovoljni planinari su krenuli svojim kućama s obećanjem da će doći i dogodine. Koordinator izleta je bio predsjednik Društva Bruno Horvat.