Nedjelja, 18 Rujan 2022 10:44

Svečanom sjednicom, pokaznom vatrogasnom vježbom i mimohodom vozila obilježena 130. godišnjica DVD Pleternica

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

PLETERNICA - DVD Pleternica je najstarije vatrogasno društvo na području grada Pleternice i treće po starosti na području Požeško-slavonske županije, koje je upravo proslavilo 130 godina postojanja i uspješnog rada. DVD Pleternica je i Središnje vatrogasno društvo, ali i sjedište Javne vatrogasne postrojbe Požeško-slavonske županije. Svečana sjednica održana je pred velikim brojem gostiju i uzvanika u dvorani Interpretacijskog centra Terra Slavonica.

Duga je to povijest, tako da je povjesnica društva i iznošenje samo kronološki najvažnijih podataka, iako su domaćini željeli skratiti bila zaista bogata brojnim podatcima. No na osnovu tih podataka mogli smo steći uvid u zaista bogati rad i razvoj vatrogasnog društva Pleternica, a kako je istakao predsjednik društva Dragutin Žnidarec, vjerojatno su i mnogi Pleterničani tek sada saznali za neke podatke iz ove duge povijesti. Sve je zapravo počelo nakon velikog požara u kojem je izgorjela obrtnička radionica bačvara i susjedna osnovna škola, tada drvene i sa slamnatim krovovima, kada su se viđeniji Pleterničani sastali i 1892. godine odlučili da osnuju Vatrogasno društvo. Krenulo je sa ručnim štrcaljkama, prvim vatrogasnim spremištima, gradnjom vatrogasnog doma na današnjoj lokaciji DVD Pleternica, preko svjetskih ratova, Domovinskog rata kada je rad uvijek malo zaostajao, pa do današnjih svijetlih trenutaka kada je vatrogasno društvo opremljeno najmodernijim vozilima, osobnom i skupnom opremom, a razmišlja se i o gradnji novog suvremenog Vatrogasnog doma sa potrebnim garažama za vozila i spremama za osobnu opremu.

Svoje čestitke DVD Pleternica povodom ove visoke obljetnice uputili su predsjednici DVD-ova s područja grada Pleternice, prijateljski DVD iz Vukovara, predsjednici Vatrogasnih zajednica grada Požege, Pakraca i Lipika, Požeštine i Požeško-slavonske županije. Svoje čestitke i nadu da će se i dalje nastaviti ovo zajedništvo i napredak vatrogasaca iskazala je i pleternička gradonačelnica Marija Šarić, i nekadašnja, a danas požeško-slavonska županica Antonija Jozić.

Obljetnice su uvijek i prigode da se nagrade oni najzaslužniji, pa su podijeljene Zahvalnice za 10, 20 i 30 godina rada u društvu, odlikovanja u obliku Brončanih, Srebrnih i Zlatnih Plamenica, te najviše Veteransko priznanje koje je primio najdugovječniji predsjednik DVD Pleternica Radovan Rotar. Priznanje HVZ za 130. godišnjicu primilo je DVD Pleternica.

Nakon svečane sjednice uslijedila je velika pokazna vježba vatrogasne tehnike i ljudstva na parkiralištu i prostoru uz rijeku Orljavu, u koju su bile uključene ne samo snage DVD Pleternice nego i DVD-i iz susjednih mjesta s područja grada Pleternice. Vježba je prikazala sve načine spašavanja osoba iz ugroženih objekata, iz vozila u prometnim nesrećama, do gašenja požara otvorenog prostora i objekata pa čak i uz pomoć dobave vode iz rijeke Orljave koja bi nadomjestila potrebe iz potrošenih zaliha vatrogasnih cisterni. Vježba je održana u gotovo posebno otežanim uvjetima jer se kiša u punoj snazi pridružila vježbi i sudionicima, a i gledatelje stavila u otežane prilike.

Nakon odlično odrađene vježbe sva vatrogasna vozila iz vježbe i sva vozila vatrogasnih društava koji su bili gosti formirali su mimohod, "vatrogasni vlak" koji se provezao ulicama grada Pleternice i tako građanima prikazao snagu vatrogasnih društava i mogućnosti koje mogu pružiti u zaštiti i spašavanju ljudi i imovine od požara i drugih ugroza i elementarnih nepogoda.