Ponedjeljak, 03 Lipanj 2013 11:16

„Kad se naše ruke slože“

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

MJEŠTANI SELA LATINOVAC U ZAJEDNIČKOJ AKCIJI UREĐUJU DRUŠTVENI DOM  -

 

LATINOVAC - Vijeće srpske nacionalne manjine općine Čaglin zajedno s Mjesnim odborom Latinovac te zakladom Slagalica iz Osijeka prezentiralo je projekt „Kad se naše ruke slože“. Riječ je o projektu uređenja starog društvenog doma za što je financijska potpora u iznosu od 20 tisuća kuna dobivena od zaklade Slagalica. Prema riječima predsjednika vijeća srpske nacionalne manjine za općinu Čaglin Predraga Kustića društveni dom koji je nekada bio okosnica društvenih i kulturnih zbivanja u Latinovcu ali i okolnim naseljima već duže je vrijeme u derutnom stanju.

- Priliku da nešto napravimo vidio sam kada je zaklada „Slagalica“ objavila natječaj. Šteta bi bilo da dom propadne a nekada su se upravo u tom domu svi družili i veselili. U suradnji s općinom Čaglin pokušat ćemo realizirati još jedan zanimljiv projekt. Upravo ćemo u društvenom domu nastojati okupiti sve nacionalne manjine koje žive na području Požeško-slavonske županije kako bi organizirali jednu zajedničku priredbu - naveo je Kustić.

- To je jedan od mnogih projekata odobrenih još lani a usmjereni su prema poboljšanju kvalitete života. Zato je i odobren i vjerujem da će svima biti od koristi. Selo je malo ali rekla bih jedno od rijetkih koje se može pohvaliti ovako aktivnim mještanima. Lani je Zaklada na raspolaganju imalo nešto manje od 800 tisuća kuna koje smo raspodjelili putem javnih natječaja“- rekla je Branka Kaselj, upraviteljica zaklade „Slagalica“.

U akciji su sudjelovali i članovi Udruge antifašista te volonteri iz Bosne i Hercegovine te Grčke. Među volonterima bio je i Samir Herić iz Zavidovića. - Tu u Latinovac dolazim već sedam godina. Ljudi su vrlo gostoljubivi i ugodno nam je. Moram priznati da je to jedan poseban osjećaj kada vidite koliko se ovdašnji stanovnici vesele našem dolasku. Zato nam nije teško ništa napraviti. Vjerujem da će ovaj dom dobro doći i njima ali i nama koji su dolazimo - naveo je Samir.

- U središtu sela nalazi se i stara crkva. Želja nam je i da nju uredimo. Kontaktirali smo i ministarstvo kulture no mi smo premali. No nećemo odustati. Opet ćemo pokušati pronaći partnere i donacije kako bi i nju koliko-toliko uredili - kaže dalje Kustić. U sklopu akcije započelo se s uređenjem jedne prostorije u društvenom domu, a očišćen je i okoliš oko spomenika nevinim žrtvama fašističkog terora u središtu Latinovca. Akcije uređenja bit će nastavljene i idućih mjeseci.

V.Re.