Petak, 01 Srpanj 2022 12:13

Najbolji mladi poljoprivrednici i najuzornije hrvatske seoske žene u Europskom parlamentu u Bruxellesu

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

Zastupnica u Europskom parlamentu i ambasadorica EPP-a za izbor najboljeg mladog poljoprivrednika Sunčana Glavak ugostila je u Bruxellesu pobjednike i sudionike izbora za najboljeg mladog poljoprivrednika i izbora za najuzorniju hrvatsku seosku ženu.

Tijekom boravka posjetitelji su se upoznali s radom i funkcioniranjem europskih institucija s naglaskom na Europski parlament te imali prigodu steći uvid u svakodnevni rad zastupnika i njihovih suradnika.

U okviru 7. izbora za najboljeg mladog poljoprivrednika te izbora za najuzorniju hrvatsku seosku ženu, održanih 2021. godine, zastupnica Glavak najavila je da će ugostiti pobjednika/pobjednicu i najuspješnije sudionike u Europskom parlamentu u Bruxellesu. Zbog epidemioloških razloga i privremene zabrane programa posjetitelja tijekom 2021. godine, zastupnica Glavak je, uslijed dobre epidemiološke situacije, iskoristila mogućnost ispuniti najavljeno.

“U Europskom parlamentu razumijemo kako je u ovom trenutku najbitnije osigurati financijsku i savjetodavnu podršku mladima koji odluče živjeti na selu i od sela. Upravo takve uspješne primjere i priče želimo promovirati i natječajem za izbor najboljeg mladog hrvatskog poljoprivrednika i najuzornije seoske žene. Novim pravilima Zajedničke poljoprivredne politike osigurali smo veća sredstva za izravna plaćanja manjim proizvođačima, mladim i novim poljoprivrednicima. Želimo uspostaviti pravedniji sustav dodjele bespovratnih sredstava financiranjem što većeg broja malih ciljanih ulaganja u zelenu i digitalnu transformaciju te povećanje produktivnosti diljem ruralnih područja Europske unije”, komentirala je zastupnica Glavak.

Glavak je istaknula kako se izborom najboljeg mladog poljoprivrednika želi promicati dobar primjer, ali i nagraditi rad mladih poljoprivrednika u stvaranju održivih i inovativnih ideja i praksi koje se bave izazovima s kojima se suočava poljoprivredni sektor, poput generacijske obnove, ublažavanja klimatskih promjena, sigurnosti hrane i tehnološkog napretka.

Europski parlament posjetili su pobjednik izbora za najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika 2021. godine Goran Vrabec te sudionici izbora Mario Košić, Ivan Gerštmajer Zelember, Ivana Panić, Viktorija Terzić, Matija Andrašević i Brankica Borović. Među posjetiteljima su i pobjednica izbora za najuzorniju hrvatsku seosku ženu 2021. godine Mateja Vranović te sudionice izbora Matea Bello, Marijana Svetić, Snježana Šimanović, Rozalinda Banić, Sanja Čaćko, Nevenka Dujmić, Irena Ipša, Renata Jurić Bertoša, Nikolina Lučić, Marija Milak, Vesna Mrakovčić, Milica Rašić, Jasmina Ristić, Ljiljana Sigur i Katica Jerleković. U pratnji posjetitelja je i fotograf Jutarnjeg lista Matija Djanješić.