Petak, 03 Lipanj 2022 09:35

Projekt Poljoprivredno-prehrambene škole Požega “Bakina špajza” povodom Svjetskog dana zaštite okoliša

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

POŽEGA - Geslo odabrano za ovogodišnje izdanje Svjetskog dana zaštite okoliša koji se obilježava 5. lipnja glasi "Vrijeme je za prirodu." Stoga je profesorica Marija Marketanović Hadžić s učenicima 3. d razreda, zanimanja prehrambeni tehničar, Poljoprivredno-prehrambene škole Požega osmislila zanimljiv projekt kojim su željeli pokazati kako se nekada u proizvodnji hrane i svakodnevnom životu, stvaralo znatno manje otpada te je utjecaj čovjeka na prirodu bio daleko manje destruktivan nego li je to danas.

Tako je nastala instalacija u holu škole pod nazivom "Bakina špajza" koja vjerno prikazuje kako se nekada čuvala hrana te što se sve iz prirode koristilo u svakodnevnoj prehrani. Također su ovim projektom željeli, učenicima i djelatnicima škole, skrenuti pažnju na važnost očuvanja okoliša te ih potaknuti na razmišljanje o odgovornom gospodarenju raspoloživim resursima.

"Bakina špajza" zapravo je skup ideja koje možemo primijeniti u svakodnevnom životu te našim postupcima i odlukama utjecati na pozitivnu budućnost našeg planeta istaknula je profesorica Marija Marketanović Hadžić. U sklopu ovog projekta učenici su izradili i poučni pano koji pokazuje koje ljudske djelatnosti najviše onečišćuju okoliš.

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) posvećene okolišu, a na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP).

Autor: Anita Bubak, prof.